Ivica Dačić na audijenciji kod pape

Dačić je rekao da „borba protiv svih vrsta ekstremizma i netolerancije treba da počne od sećanja na prošlost“

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je audijenciji kod pape Franciska, organizovanoj za šefove delegacija učesnika Konferencije o odgovornosti država, institucija i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma u regionu OEBS–a.

Šefovima delegacija obratili su se papa Francisko i ministar inostranih poslova i međunarodne saradnje Italije Anđelino Alfano i uputili poruku da je potrebno da države, institucije i pojedinci nastave borbu protiv antisemitizma i zločina sa njim povezanih, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Papa Francisko i ministar Alfano naglasili su da je odgovornost ključna i da ne može biti ravnodušnosti i zaborava prema zločinu koji je učinjen.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Rimu da borba protiv antisemitizma zahteva sveobuhvatan odgovor i izrazio uverenje da OEBS predstavlja pogodan okvir za dalje jačanje međunarodnih napora u borbi protiv te zabrinjavajuće pojave.

„Zajednički napori u primeni naših obaveza predstavljaju ključni element za očuvanje stabilnosti i bezbednosti u regionu OEBS–a i šire“, rekao je Dačić na Međunarodnoj konferenciji o odgovornosti država, institucija i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma i zločina antisemitske mržnje na prostoru OEBS-a u Rimu.

U obraćanju učesnicima skupa, Dačić je rekao da „borba protiv svih vrsta ekstremizma i netolerancije, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou, treba da počne od sećanja na prošlost“.

„To je naša zaostavština budućim generacijama ali i lekcija o našim iskustvima i njihovim posledicama. Iz tog razloga nalazimo da je izuzetno važno da dalje razvijamo međunarodnu saradnju u oblasti edukacije i sećanja na Holokaust, kako ne bismo dozvolili ponavljanje prošlosti“, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je rekao da je „borba protiv antisemitizma i zločina antisemitske mržnje od neposrednog značaja za bezbednost i stabilnost društava“ i dodao da prisustvo brojnih ministara i visokih zvaničnika na konferenciji u Rimu „jasno ukazuje na značaj“ koji članice OEBS-–a pridaju tom pitanju.

„OEBS se aktivno bori protiv antisemitizma još od 1990, kada su države učesnice osudile govor mržnje i nasilne napade usmerene protiv Jevreja i njihovih institucija. Ovo angažovanje je još više pojačano usvajanjem Berlinske deklaracije 2004. godine, u kojoj su naše države osudile sve pojavne oblike i napade motivisane antisemitizmom, i u kojoj su se, između ostalog, obavezale na borbu protiv zločina iz mržnje i na promovisanje sećanja i edukacije o tragediji Holokausta“, rekao je Dačić.

Dačić je istakao da „danas kada se antisemitizam javlja u novim oblicima, koji zajedno sa drugim oblicima netolerancije i diskriminacije predstavljaju ozbiljnu pretnju demokratiji i bezbednosti, politički lideri imaju najveću odgovornost u borbi protiv antisemitizma“.

Dačić je povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, 27. januara, odao počast žrtvama te tragedije i ponovio da Srbija snažno osuđuje sve oblike rasizma i ksenofobije, uključujući antisemitizam.

On je rekao da Srbija aktivno učestvuje u radu Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA), kao jedna od njenih članica, da pridaje veliki značaj sećanju i učenju o Holokaustu kako ne bi pao u zaborav i kako bi se sprečilo nasilje izazvano antisemitizmom.

U tom kontekstu Dačić je istakao i značaj izložbe „Jasenovac–pravo na nezaborav“, koju je 25. januara otvorio u zgradi UN u Njujorku i koja „reprezentuje stravično stradanje i Srba i Jevreja i mnogih drugih naroda, stigmatizovanih i podvrgnutih sistematskom uništenju, bes presedana, od strane ustaškog režima NDH“.

 

Izvor Beta/Večernje novosti, 29. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u