Kurdi spremni da prepuste Afrin Damasku?

Ministarstvo odbrane Sirije naglasilo je da će njene trupe ući u Afrin „kada bude procenjeno da je to potrebno“

Kurdi su sve skloniji da svoju enklavu Afrin prepuste sirijskoj regularnoj armiji.

Ovo su uticajnom moskovskom dnevnom listu Izvestja otkrila dva kurdska zvaničnika, a potvrđena je i iz jednog ruskog „diplomatskog izvora“.

Predsednik Saveta federalne nacionaln–-kulturne autonomije Kurda – Farhat Patiev – rekao je ruskom listu da se pregovori na tu temu već vode.

Ministarstvo odbrane Sirije naglasilo je da će njene trupe ući u Afrin „kada bude procenjeno da je to potrebno“.

Ukoliko se ovo dogodi, ubrzo će najverovatnije doći do obustavljanja kurdsko–turskog rata na severu Sirije.

Drugi izvor je kurdsku poziciju označio ovako: „Spremni smo da grad i enklavu prepustimo Damasku, ali tražimo garancije da naši interesi neće biti ignorisani“.

Ovo znači da Kurdi unutar Sirije traže široku autonomiju i da se suštinski upravo o njoj i vode tajni pregovori (ili konsultacije), u koje je, nema sumnje, uključena i Moskva u svojstvu posrednika koji ubeđuje Kurde da je u njihovom interesu da Afrin vrate pod jurisdikciju Damaska.

Ruski „diplomatski izvor“ tvrdi da dogovora Kurda sa Damaskom još nema, ali da se pregovara i dalje.

Predstavnik sirijskog Kurdistana u Moskvi Rodi Osman ne krije da je Rusija i ranije predlagala Kurdima da vrate Afrin pod kontrolu Sirije, ali da su oni to odbili, tvrdeći da su ih sirijske vlasti „oduvek ugnjetavale“.

Sada je situacija sasvim druga: truska armija napada Afrin sa severa, zapada i istoka.

Povratak Sirije u Afrin možda ne bi istog časa zaustavio tursko–kurdski rat, ali bi stvorio realne izglede da se to brzo dogodi.

Kako se pretpostavlja, Ankara bi od Sirije tražila garancije da se na severu te zemlje neće pojaviti nikakva kurdska država.

 

Izvor Fakti, 29. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u