Vučić i Izetbegović kod Erdogana

Predsednik Srbije kaže da ne očekuje „sasvim lake“ razgovore, ali da će ukazati na neprikladne stavove sagovornika

Odnosi Srba i Bošnjaka, posebno u Bosni i Hercegovini, biće centralna tema sastanaka u ponedeljak u Turskoj. O tome će domaćin, šef turske države Redžep Tajip Erdogan, razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem. A posebno će se razmatrati i bilateralni odnosi Srbije i Turske.

Uz napomenu da ne očekuje „sasvim lake razgovore“, Vučić je poručio da će iskoristiti priliku da iznese jasne stavove Srbije i da ukaže na neprikladne stavove nekih drugih sagovornika.

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović kaže, za Novosti, da očekuje pozitivne pomake posle sastanka, i ističe da je Turska sad nepristrasnija, manje pod uticajem Zapada, s „ambicijom da se vrati na Balkan, ali ne u osmanlijskom smislu“:

— Izetbegović, koji je sva jaja polagao u tursku korpu i očekivao bezrezervnu podršku, ovaj put je neće imati u takvom obimu.

Erdogan će mu sigurno zahtevati da bude umereniji i okrenut saradnji sa Srbijom. Turska želi da se i ekonomski proširi i tu joj je opet najveći partner naša zemlja. Želi i da Srbiju i Bosnu spoji i auto–putem.

Jovanović zaključuje da su ambicije Turske mnogo šire nego Izetbegovićeve, koji želi samo da se Srbija što više udalji od Bosne, a da od RS napravi nekakvu bosansku provinciju.

SUSRET SA TOPRAKOM
Vučić je u nedelju doputovao u Istanbul i po podne se sastao sa biznismenom i vlasnikom „Taj grupe“, Mesudom Toprakom, koji dolazi u Kraljevo sa novom investicijom od 35 miliona evra i 2.500 novih radnih mesta. Razgovoru predsednika Srbije sa Toprakom prisustvovali su i ambasadori Srbije i Turske Danilo Vučetić i Tanžu Bilgič.

 

Izvor Večernje novosti, 29. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u