Hrvatska delegacija napustila konferenciju o antisemitizmu?

Hrvatima su izgleda zasmetale reči nekadašnjeg glavnog rabina Izraela i preživelog iz Buhenvalda

Portal index.hr preneo je vest Večernjih novosti o tome da su Hrvati napustili salu na konferenciji o antisemitizmu u Rimu, ali i reakciju Hrvatske: To je laž.

Kako navodi daj hrvatski portal beogradski mediji tvrde da je delegacija Hrvatske napustila dvoranu na konferenciji OEBS–a tokom završnog govora predsedavajućeg Veća komemorativnog centra Jad Vašem rabina Meir Laua.

U tekstu Večernjih novosti „Hrvati napustili salu zbog govora rabina“ navodi se da je „hrvatska delegacija izazvala skandal na Konferenciji o borbi protiv antisemitizma u organizaciji OEBS u Rimu. Oni su napustili plenarnu salu tokom završnog govora predsedavajućeg Saveta Jad Vašema rabina Izraela Mei Laua“.

Prema pisanju Novosti, Lau, koji je bio glavni rabin Izraela i preživeli iz nacističke fabrike smrti logora Buhenvald, svoj govor je fokusirao na pitanja „Gde ste se nalazili kada su se činili zločini, i gde se nalazite kada se ponovo budi mržnja?“

„Te reči su očigledno zasmetale predstavnicima Hrvatske koji su, umesto da sa drugim članicama OEBS osude antisemitizam i sve druge oblike mržnje prema drugoj naciji, veri i rasi, izašli i ostavili praznu stolicu“, pišu Novosti i dodaju da je to drugi slučaj u svega nekoliko dana da Hrvatska izbegava suočavanje sa istinom o genocidu u Drugom svetskom ratu, nakon što su se usprotivili srpskoj izložbi o zločinima NDH nad Srbima i Jevrejima, koja je organizovana u zgradi UN u Njujorku.

Međutim, postoji i druga strana priče. Hrvatski portal index.hr preneo je i saopštenje tamošnjeg Ministarstva spoljnih poslova, u kom se ističe da se radi o nastavku zlonamernih laži iz Srbije.

„Nastavak je to zlonamernih laži i manipulacija srpske strane. Pred kraj navedenog skupa hrvatska delegacija imala je dogovoren bilateralni sastanak na marginama kao što je to uobičajeno na takvim multilateralnim skupovima“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

A KAKO JE SVE POČELO?
Novi diplomatski rat Srbije i Hrvatske započeo je zbog nedavno otvrene izložbe o jasenovcu u sedištu UN u Njujorku, koju je otvorio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je tom prilikom dao nekoliko izjava „koje su pogodile Hrvatsku“.

Potom je u Zagrebu srpskom ambasadoru upućena protestna nota zbog Dačića, koji je, kako je navela hrvatska strana „indirektno optužio Hrvatsku za rehabilitaciju ustaštva“. U protestnoj noti je ocenjeno i da su njegove optužbe neistinite i uvredljive, a navedeno je još i da se sada može postaviti pitanje da li je Srbija zaista zainteresovana za izgradnju dobrosusedskih odnosa.

Index.hr podseća i na izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić koja je poručila da ne vidi povod za protestnu notu Hrvatske i pozvala da se „spusti lopta“.

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić ocenila je da Srbija nema kredibilitet da govori o Jasenovcu dok istovremeno rehabilituje svoje zločince iz Drugog svetskog rata.

 

Izvor index.hr/Večernje novosti/B92, 30. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u