Zagreb: Srbija zbog Draže i Nedića nema pravo da govori o Jasenovcu

Hrvatska ministarka tvrdi da su „ovakve manipulacije bile priprema velikosrpske agresije u vreme Miloševića“

Hrvatska ministarska spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je danas da je laž da je Hrvatska bila konsultovana u vezi sa postavkom izložbe „Jasenovac – pravo na nezaborav“ i ponovo je optužila Srbiju da manipuliše žrtvama.

Navela je da u organizaciji izložbe nisu, kako je rekla, učestvovale ni UN ni Izrael.

“Nadamo se da će Srbija konačno prestati s ovakvom retorikom i da će se okrenuti evropskoj budućnosti, u kojoj i mi možemo pomoći ukoliko želi ići tim putem“, rekla je Pejčinović.

Prema njenim rečima, „krajnje je licemerno da optužbe na račun Hrvatske upravo dolaze od visokih zvaničnika Srbije koja je nedavno rehabilitovala, ili ima u postupku rehabilitacije, najgore teške zločince Drugog svetskog rata – Dražu Mihajlovića i Milana Nedića“.

„U tom smislu mislimo da oni, koji su odgovorni za strašne pokolje u Drugom svetskom ratu, nemaju nikakav kredibilitet da govore o tim pitanjima, a da se najpre ne obračunaju sa tim na svojoj teritoriji“, rekla je hrvatska ministarka.

Ona je navela da su „ova manipulacija i retorika već viđena stvar“ i da su „bile priprema velikosrpske agresije u vreme Slobodana Miloševića koja je pripremala agresije na druge zemlje na ovim područjima“.

Pejčinović Burić je naglasila da je važno izraziti pijetet prema žrtvama i osuditi zločine svih represivnih režima koji su bili na ovim prostorima i koji su učestvovali u holokaustu i teškim povredama međunarodnog humanitarnog prava.

Upravo zbog poštovanja prema žrtvama, rekla je ona, Hrvatska smatra da to pitanje ne sme biti dnevno–političko i ne sme biti korišćeno u propagandne svrhe, kao i da su nedopustive bilo kakve manipulacije žrtvama.

Hrvatska ministarka tvrdi i da Hrvatska čuva istinu o žrtvama Jasenovca, te da je Javna ustanova Spomen područje Jasenovac ključna za istorijsko i naučno istraživanje istine o Jasenovcu, a na tragu toga da se to nikada ne bi zaboravilo.

Izložba „Jasenovac – pravo na nezaborav“, koju je proteklog vikenda u sedištu UN otvorio potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, rad je grupe istoričara iz sedam zemalja.

Hrvatska je najpre optužila Srbiju da izložbom o Jasenovcu u sedištu UN–a u Njujorku „manipuliše i plasira lažne podatke“, a stradanja žrtava u tom ustaškom logoru za vreme Drugog svetskog rata koristi u „propagandne svrhe“.

„Ova izložba nije uperena ni protiv koga, osim protiv zločinaca i onih koji žele da se to zaboravi i izbriše“, rekao je Dačić u Njujorku i dodao da je izložba nazvana „Pravo na nezaborav“ upravo „zbog sećanja na holokaust, na genocid koji se dogodio u koncentracijskom logoru Jasenovac“.

 

Izvor Tanjug/Blic, 29. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u