Beograd i Sarajevo hteli različite trase auto-puta, Turska gradi obe

Srbija je poručila još ranije da će pristati na bilo koju trasu i da je na BiH da se opredeli, navodi bosanski portal

Bosanski portal klix.ba piše da je na sastanku u ponedeljak u Turskoj doneta odluka da se grade dve trase na relaciji Beograd–Sarajevo.

Kako navodi portal, na sastanku predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem dogovorena gradnja obe ponuđene trase na relaciji Sarajevo-Beograd.

Kako navodi klix.ba, ključna tema sastanka bili su infrastrukturni projekti u BiH i Srbiji u kojima učestvuje i Turska, a glavna tema je izgradnja brzog puta Sarajevo–Beograd, o čemu ideja postoji već godinu dana te se u međuvremenu razgovaralo o potencijalnim trasama.

Srbija je poručila još ranije da će pristati na bilo koju trasu i da je na BiH da se opredeli, navodi bosanski portal, koji tvrdi da su u BiH izdvojene dve trase, od kojih je prva ona koja bi Sarajevo i Beograd spojila preko Tuzle i Bijeljine, što podržava Federacija BiH, ali i deo stranaka iz Republike Srpske.

Drugu trasu – onu koja bi glavne gradove BiH i Srbije spajala preko Višegrada, odnosno istočne Bosne i nastavila se preko Vardišta na srpski autoput, podržava vlast u Republici Srpskoj, navodi se u tekstu.

Na istanbulskom sastanku je, pišu bosanski mediji, prihvaćen predlog da se grade obe te trase – i ona preko Tuzle i ona preko Višegrada, kojima bi se faktički zatvorio krug.

Mediji naglašavaju da će taj projekat u potpunosti finansirati Turska, čije će firme graditi brz put, ali će angažovati domaću radnu snagu.

Pritom će se, kako objašnjavaju, koristiti takozvani BOT model, po principu izgradi–poseduj–koristi–predaj, što bi u praksi značilo da će Turska u potpunosti snositi troškove izgradnje puta, jedan određeni period naplaćivati korišćenje, kao oblik koncesije, i zatim to predati BiH i Srbiji.

Ono što je potrebno da bi sve to postalo operativno jeste da nadležni organi u BiH prihvate taj predlog.

 

Izvor Tanjug/B92, 30. januar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u