Patrušev: SAD „kremaljskim izveštajem“ skreću pažnju sa unutrašnjih problema

On je izrazio uverenje da „Kremaljski izveštaj“ neće promeniti spoljnu politiku Rusije

„Kremaljski izveštaj“ je još jedan pokušaj da se unutrašnji problemi sakriju iza spoljnih pretnji, smatra sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev.

„’Kremaljski izveštaj‘ koji je juče objavljen nije ništa drugo do novi pokušaj SAD da spoljnim pretnjama sakrije unutrašnje probleme“, izjavio je novinarima sekretar Saveta za bezbednost, koji se i sam nalazi na ovom spisku.

On je izrazio uverenje da „Kremaljski izveštaj“ neće promeniti spoljnu politiku Rusije i njen autoritet na međunarodnom planu.

„Očigledno je da će se ovaj kratkovidi korak Vašingtona negativno odraziti na bilateralne kontakte između naših država, ali ne može da promeni spoljnu politiku Rusije niti da utiče na autoritet naše države na međunarodnoj sceni“, izjavio je Patrušev.

Prema njegovim rečima, „kurs koji je zauzela Amerika u regionalnim i međunarodnim poslovima predviđa suprotstavljanje izmišljenim spoljnim pretnjama kao što su Rusija i Kina, i treba pre svega da skrene pažnju prostih Amerikanaca sa kompleksne situacije u SAD, problema u socijalnoj i ekonomskoj sferi, kao i nesposobnosti vlasti da efikasno rešava aktuelne zadatke, između ostalog i zbog nekoordinacije akcija ministara i resora“.

Sekretar Saveta za bezbednost Rusije je podsetio da je upravo takav zadatak stajao pred Belom kućom kada je krajem prošlog meseca sastavljena strategija nacionalne bezbednosti, čiji je glavni lajtmotiv bio obnova globalne pozicije SAD putem sile.

„Ako su u Strategiji nacionalne bezbednosti glavne pretnje po SAD bili terorizam i DAEŠ, pa tek onda Rusija i Kina, kao i Severna Koreja i Iran, u januarskoj strategiji nacionalne odbrane to više nije terorizam, već su upravo Rusija i Kina nazvane glavnim pretnjama po svetski mir i po američku bezbednost“, podsetio je Patrušev.

 

Izvor Sputnjik, 31. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u