U Atini otvorena izložba srpsko-grčkih odnosa

Izložba je, inače, još jedan u nizu uspešnih projekata Istorijskog muzeja Srbije realizovanih u Grčkoj

Dva veka istorije odnosa Srbije i Grčke, od perioda borbe za oslobađanje od Osmanlijskog carstva do današnjih dana, kroz arhivsku građu, fotografije i portrete značajnih ličnosti koje su doprinele učvršćivanju prijateljstva između dva naroda tema su stalne postavke izložbe „Srbija i Grčka – 150 godina borbe za evropski Balkan” koja je otvorena u Ambasadi Srbije u Atini.

Izložba je inspirisana obeležavanjem 150 godina od potpisivanja prvog ugovora između Srbije i Grčke 1867. kojim su knez Mihajlo Obrenović i grčki kralj Đorđe I Gliksburg postavili temelje buduće saradnje dva naroda ali i osnovu za oslobađanje od viševekovne osmanlijske vladavine.

—  Ova izložba i prikazani arhivski materijal je još jedan odgovor na pitanje šta, osim istorije i vere, dva naroda čini bratskim, šta ih ujedinjuje… To je osećaj da imamo zajedničku sudbinu i da podjednako volimo slobodu i pravdu – rekao je u pozdravnom govoru ambasador Dušan Spasojević, inicijator izložbe koja je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, a u saradnji sa MIP Srbije.

Posetioci će pored zanimljivog i značajnog arhivskog materijala iz fundusa Jugoslovenske kinoteke na izložbi prvi put moći da vide dokumentarni film „Požar u Solunu“ iz 1917, koji je zabeležila kamera srpskih vojnika tada smeštenih na severu Grčke. Na izložbi su i fotografije i portreti pesnika i revolucionara Rige od Fere, grčkog junaka i učesnika Prvog srpskog ustanka Đorđa Olimpijadesa, u srpskoj tradiciji poznatog kao kapetan Jorgać, ali i Miloša Obrenovića, Dositeja Obradovića…

Tu su i portreti prvog grčkog premijera Elefterosa Venizelosa koji je sa svojim narodom pružio utočište iscrpljenoj srpskoj vojsci i civilima. Neki portreti su prema fotografijama specijalno za ovu izložbu izrađeni u akvarelu.

—  Bio je to obiman posao kojim su obuhvaćena dva veka istorije i prijateljskih odnosa srpskog i grčkog naroda. Potrudili smo se da na izložbi ne budu samo papiri, dokumenti, već i portreti značajnih Srba, diplomatskih predstavnika dva naroda – rekla je autorka izložbe dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.

Izložba je, inače, još jedan u nizu uspešnih projekata Istorijskog muzeja Srbije realizovanih u Grčkoj, od nove multimedijalne stalne postavke u Srpskoj kući na Krfu (2016) do gostovanja izložbe „Sveti Sava Srpski” u Muzeju vizantijske kulture u Solunu (2017).

Svečanom otvaranju izložbe u Ambasadi Srbije u Atini prisustvovali su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, koji je boravio u zvaničnoj poseti grčkoj armiji, i načelnik Združenog generalštaba Nacionalne odbrane Grčke admiral Evangelos Apostolakis. I ovom prilikom istaknuta je dobra saradnja dve armije i posebna uloga koju Srbija i Grčka imaju na Balkanu i u Evropi.

Autor Jasmina Pavlović Stamenić

 

Izvor Politika, 27. januar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u