Fajnenšel tajms: Ciprasov makedonski poker

Kompromis koji bi se postigao na čelu sa Ciprasom doveo bi ga na poziciju „Bizmarka Balkana“

Premijer Grčke Aleksis Cipras u zemlji ima žestok otpor svakom rešenju spora s Makedonijom, a u slučaju kompromisa mogao bi da postane „Bizmark Balkana“.

Tako piše „Fajnenšel tajms„, u opširnom tekstu pod naslovom „Cipras igra poker nad Makedonijom“. FT piše da je ova godina za Ciprasa godina u kojoj bi trebalo da proslavi izlasak Grčke iz osmogodišnje recesije.

Takođe, pod pritiskom Vašingtona, koji želi Makedoniju ove godine da vidi u NATO, i establišmenta EU koji razmatra pitanje oslobađanja Grčke duga, kompromis koji bi se postigao na čelu sa Ciprasom doveo bi ga na poziciju „Bizmarka Balkana“, piše FT.

List, međutim, primećuje da se oko 60 odsto Grka protivi da reč „Makedonija“ bude deo budućeg rešenja imena. Hiljade ljudi izašlo je na ulice u januaru da bi pokazali svoje protivljenje imenu „Makedonija“, a masovni protest očekuju se i u nedelju u Atini.

FT podseća da spor u vezi s imenom datira od 1991. godine, posle raspada Jugoslavije, kada je stvorena Republika Makedonija.

Grčka se od početka protivila tom imenu, uz argument da takvo ime nosi teritorijalnu pretnju za grčki region Makedonija.

Radi kompromisa, Makedonija je 1995. godine prihvatila privremeno i nezgrapno ime „Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija“, piše FT.

Sukob u vezi s imenom mnogo je više od pukog lokalnog interesa, konstatuje autor teksta, te podseća da je Grčka nepopustljiva u vezi s tim, što je dovelo do blokiranja „BJRM“ u njenim težnjama da uđe u NATO i Evropsku uniji (s obzirom da Atina ima pravo veta u oba saveza). Sada dve zemlje pokušavaju da reše spor jednom za svagda.

Specijalni izaslanik UN Metju Nimic u poseti je Atini i Skoplju ove sedmice da bi doprineo pronalaženju kompromisa. Među mogućim rešenjima za ime su „Nova Makedonija“ ili „Vardarska Makedonija“.

Posle 20 godina nerešavanja spora, 2018. godina je možda godina u kojoj bi građani Makedonije mogli da saznaju kako će im se zemlja zvati, navodi se u tekstu „Fajnenšl tajmsa„.

 

Izvor Tanjug/B92, 01. februar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u