Novosti: Španija neće popustiti, Kosovo u EU samo kao deo Srbije

Neophodni konsenzus će svakako izostati, ukoliko u Briselu, u bilo kom obliku, na mala vrata pokušaju da proguraju nezavisnost Kosova

Španija se odlučno protivi bilo kakvom vidu naznaka državnosti u pominjanju Kosova na njegovom putu ka EU, tako da su evropskom vrhu uputili ne samo jednu pisanu primedbu, kao što se pominjalo prethodnih dana, već više protestnih dokumenata, u susret predstojećoj novoj strategiji o proširenju – potvrđeno je juče „Novostima“ u sedištu španske diplomatije.

Kako nam je preneto, Madrid je čvrst u svojim principima i ne namerava da odstupi ni za pedalj.

— Stav Španije o nepriznavanju jednostrano proglašene deklaracije o nezavisnosti Kosova je zasnovan na odbrani principa teritorijalnog integriteta država, poštovanju međunarodnog prava i vladavine prava – rekli su nam u službi za odnose sa javnošću Ministarstva spoljnih poslova Španije.

Priština se nalazi u nezavidnoj situaciji kada je reč o članstvu u EU, jer Madrid sigurno neće menjati svoju poziciju. Neophodni konsenzus će svakako izostati, ukoliko u Briselu, u bilo kom obliku, na mala vrata pokušaju da proguraju nezavisnost Kosova. Tako, faktički, ono u EU može jedino kao region pod posebnom upravom, s drugačijim kalendarom, ali, pravno, u sastavu Srbije!

Kosovskim vlastima ne bi pomoglo ni kada bi ih svi drugi priznali. Kada bi, teoretski posmatrano, to, čak, uradio i sam Beograd, što se svakako neće dogoditi, Španija ne bi popustila!

— Nemamo ništa protiv te teritorije i njenog stanovništva i zadržavamo konstruktivan stav u svim forumima, pre svega unutar EU, sve dok se poštuju određeni principi. U tom smislu, Španija je uvek podržavala dijalog između Beograda i Prištine pod okriljem EU – poručili su iz španskog MSP.

Situacija sa Katalonijom trajno je učvrstila odnos Španije prema pitanju Kosova. Madrid ne želi da čuje ni za kakve presedane, jer bi to onda, između ostalog, mogli da iskoriste i neki njeni regioni.

Posle referenduma o nezavisnosti Katalonije i skandalozne ocene Evropske komisije da se ona ne može porediti sa Kosovom, jer je Španija u EU, a Srbija nije – naša Vlada spremila je protestno pismo Briselu.

Međutim, vlasti u Beogradu odlučile su da ga ipak ne pošalju i to, kako je tada objasnio predsednik Aleksandar Vučić, zbog direktne molbe Španaca da to ne činimo jer im otežavamo poziciju. Vučić je tada rekao da je Španija uvek bila fer prema nama, da zna ko je sve pritiskao njihovog premijera Marijana Rahoja da popusti i prizna Kosovo, ali da on nije hteo.

Španija, koja ume da ceni i to što je Srbija odustala od protestnog pisma EU u trenutku kada su u Briselu odbili rezultate referenduma u Kataloniji, ne samo da ostaje nepokolebljiva u odbrani teritorijalnog integriteta Srbije, već će iskoristiti i sav svoj uticaj u svetu da Kosovo ne priznaju one zemlje koje to do sada nisu učinile.

HARADINAJ MEĐU NAJTRAŽENIJIMA
Premijera privremenih institucija u Prištini Ramuša Haradinaja američki magazin „Tajm“ svrstao je među pet najtraženijih geopolitičkih begunaca u 2018. godini. Ovaj list je preneo da je Haradinaj kao komandant OVK bio optužen da je rukovodio mučenjima i ubijanjima Srba, ali da ga je, zbog nedostatka dokaza, sud UN oslobodio 2008. i 2012.

Kako se navodi, to nije bilo dovoljno dobro za Srbiju koja odbija da prizna Kosovo i želi da Haradinaj bude izručen kako bi se našao pred licem pravde na srpskom sudu.

— Haradinaj nije suočen sa pravnim izazovima samo u Srbiji. Kosovski parlament je 2015. odlučio da formira specijalni sud. Samo sada, kada bi trebalo da optužnice budu objavljene, Haradinaj i ostali članovi kosovske političke elite, traže načine da ometu istragu – navodi „Tajm“.

 

Autor Goran Čvorović

 

Izvor Večernje novosti, 31. januar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u