Dodik: Srpska jača policiju, u FBiH paravojne jedinice

Dodik je istakao da Srpska snažno veruje Vučiću

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će odlučno braniti Republiku Srpsku, te poručio bošnjačkom članu Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da ne kalkuliše nikakvim računicama da bi mogao bezbednosno ili politički da je ugrozi, te se pita sa kojom vojskom bi Izetbegović da napadne RS, kada bi došlo do te ekstremne situacije.

Dodik je rekao da Izetbegović preti ratom, a njega optužuje da ugrožava bezbednost.

,,Šta Izetbegović može da uradi? Kako da napadne Republiku Srpsku? Šta da, recimo, dođemo u tu ekstremnu situaciju? Kako bi on to uradio? Sa kojom vojskom?”, upitao je Dodik.

On je naveo da u Oružanim snagama BiH ima Bošnjaka, ali da nije siguran da bi svi bili deo Izetbegovićeve političke odluke.

Dodik je istakao da Srpska ima svoju policiju koja je spremna da je brani, te dodao da nije nepoznato da Republika Srpska jača policiju, ali iz želje da se bori protiv terorizma.

„Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak kaže da je Republika Srpska manifestovala silu 9. januara. Zamislite gluposti! Naravno da onda nije daleko od toga da Izetbegović kaže da Dodik ili Srpska ugrožavaju bezbednost”, izjavio je Dodik večeras za Radio-televiziju Republike Srpske.

Predsednik Srpske kaže da Izetbegović napada Srbiju i Srbe, jer je u silaznoj političkoj liniji i napad na Srbe mu izgleda kao dobra varijanta da bi vratio poljuljano poverenje.

Dodik je istakao da je Izetbegović ,,uljuljkan Srbima izdajnicima” iz zajedničkih institucija BiH, te da veruje onima koji izmišljaju priče o paravojnim organizacijama u Srpskoj.

„U isto vreme pod njegovom ingerencijom se u Federaciji BiH (FBiH) nalaze egzaktne jedinice koje se paravojno organizuju. Znamo da je Izetbegović pokrovitelj toga, da se mnoga lovačka društva u FBiH pripremaju za brzu transformaciju za ne daj Bože”, rekao je predsednik Srpske.

Dodik smatra da je priča o navodnoj upitnoj bezbednosti smišljena s namerom da bude eliminisan pre izbora, odnosno da se ne bi kandidovao i bio izabran.

Predsednik Srpske je istakao da niko nije protiv poboljšanja odnosa između Srba i Bošnjaka, ali da ti odnosi moraju biti bazirani na određenim standardima i neupitnim činjenicama.

,,Republika Srpska je neupitna. Nikakav razgovor sa Bošnjacima ili bilo kim ne može da se desi ukoliko je zahtev umanjenje snage Srpske. Samo možemo razgovarati o jačanju snage Republike Srpske”, poručio je Dodik.

On je naglasio da je za Srpsku prihvatljiva BiH onakva kakva je napisana u Dejtonskom sporazumu, odnosno da je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a ne onakva kakvom je vidi Izetbegović i deo međunarodne zajednice.

„Naša politika je politika revizije svih nametnutih odluka visokog predstavnika da bi se doveli u poziciju da tri naroda i dva entiteta razgovaraju u BiH. Svako drugo nametanje, očekivanja, posebno njegove budalaštine u vezi sa pretnjom ratom su dokaz čoveka koji nema nikakvo rešenje”, istakao je Dodik.

On je ponovio da se o pravima Srpske ne diskutuje, da ona nisu za trgovinu i da se o tome ne može otvoriti nijedna diskusija ni panel u svetu u kojem bi Republika Srpska učestvovala i dala legitimitet.

Komentarišući poslednji sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Dodik je rekao da Srpska ima snažno poverenje u Vučića.

„Postoji problem učešća Izetbegovića na sastanku u Istanbulu, jer nije mogao da učestvuje u ime Predsedništva i BiH. Ako je bio u ime bošnjačkih političara, to je u redu”, naglasio je Dodik.

On je naglasio da je Izetbegović najveća kočnica kada je reč o pitanju granice između BiH i Srbije, dok su i srpski i hrvatski član Predsedništva za rešavanje tog pitanja.

„Mi iz Republike Srpske smo rekli svoje, ali postoji njihova nerazumna, neobjektivna opstrukcija koja je uvek prisutna kada se nešto tiče Srba”, istakao je Dodik.

On je naveo da je sa Vučićem razgovarao i o stavu Izetbegovića da autoput prema Beogradu ide preko Tuzle, te naglasio da Srpska ne može sprečiti da se u FBiH gradi kuda Izetbegović želi, ali da Srpska ima svoje prioritete.

„Ono što će se graditi kroz Srpsku svakako će biti put od Višegrada do Pala i naš prioritet je ta deonica u okviru projekta spajanja sa Beogradom”, rekao je predsednik Srpske.

Dodik je naglasio da Srpska ima svoj stav, ali da se to pitanje iskomplikovalo jer Izetbegović i njegovi saradnici smatraju da ono što oni misle jeste mišljenje u ime BiH.

Najavio je da će pokrenuti inicijativu za redefinisanje stava u vezi sa izmenama Izbornog zakona BiH, odnosno da bude zadržana sadašnja odredba Ustava BiH da Republika Srpska bira Srbina za člana Predsedništva BiH.

Dodik je pojasnio da je stav Srpske nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci” bio da Srpska bira neposredno jednog člana Predsedništva, bez nacionalne odrednice.

On je naglasio da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda „i da to treba da se odrazi”, te da ne osporava da bi i ostalim narodima trebalo omogućiti da budu birani.

„Pokušaću da okupim druge političke partije iz Republike Srpske i da se vratimo na sadašnje ustavno određenje i ne mrdamo sa te pozicije”, rekao je Dodik sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

 

Izvor Srna/Fakti, 02. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u