Tilerson: Brine nas rast uticaja Rusije u Južnoj Americi

Moskva i dalje prodaje oružje i vojnu opremu režimima koji ne dele iste stavove i vrednosti kao Vašington

Državni sekretar SAD Reks Tilerson izjavio je da je zabrinut zbog sve većeg uticaja Rusije i Kine na zemlje Latinske Amerike upozorivši da taj put vodi ka njihovoj ekonomskoj zavisnosti.

On je to izjavio uoči svoje turneje po zemljama Južne Amerike.

„Porast ruskog prisustva u regionu izaziva zabrinutost, Moskva i dalje prodaje oružje i vojnu opremu neprijateljskim režimima koji ne dele iste stavove i demokratske vrednosti kao Vašington. Naš region mora biti snažan prema tim udaljenim silama“, rekao je.

Tilerson je naglasio da Vašington, za razliku od Rusije i Kine, ne traži „brzu zaradu“ i želi uzajamno partnerstvo kako bi ekonomija zapadne polulopte počela da „cveta“.

„Kina predlaže Latinskoj Americi primamljiv put razvoja a zauzvrat traži eksploataciju državnih resursa, što vodi ka zavisnosti njihovih ekonomija od Pekinga, samim tim nanoseći gubitke sopstvenom proizvodnom sektoru i socijalnom statusu građana“, rekao je i dodao da je to put ka kratkoročnoj zaradi i dugoročnoj zavisnosti.

Tilerson danas započinje turneju koja će trajati do 7. februara, a u planu je da poseti Meksiko, Argentinu, Peru, Kolumbiju i Jamajku.

 

Izvor Sputnjik, 02. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u