Vučić u Beču: ,,Bez propisanih rešenja za Kosovo“

Predsednik Srbije u Beču imao čitav niz sastanaka sa austrijskim državnim vrhom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u zvaničnoj poseti Austriji, sastao se u petak popodne u Beču i sa novim austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Nakon sastanka sa šefom države Aleksanderom van der Belenom i ručka koji je on priredio u čast visokog gosta iz Srbije, Vučića je primio i novi austrijski kancelar, ranije ministar, sa kojim srpski predsednik od ranije ima veoma dobru saradnju.

Posle sastanka sa kancelarom, Vučića očekuju i razgovori sa predsednikom austrijskog parlamenta Volfgangom Sobotkom.

VUČIĆ: VREME RAZGOVORA JE PRED NAMA, A VREME RATOVA PROŠLOST
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je u Beču nadu da će njegova predstojeća poseta Hrvatskoj biti uspešna, a biće uspešna, istakao je, ako bude došlo do smanjenja tenzija i stavljanja tema prošlosti po strani.

Vučić je, na zajedničoj konferenciji za štampu posle sastanka sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, rekao da je svog domaćina obavestio o predstojećoj poseti Hrvatskoj.

„Rekao sam mu da mi i Hrvati imamo čudan odnos, u kojem se prepiremo oko prošlosti, iako nemamo otvorenih pitanja kada je reč o budućnosti“, kazao je on.

Vučić je izrazio nadu da će poseta Zagrebu biti uspešna, a biće uspešna, kako je podvukao, ako „uspemo da smirimo tenzije i ako teme prošlosti ostavimo po strani“.

On je naglasio da ga, s tim u vezi, ne interesuju komentari, ni u Zagrebu, ni u Beogradu, od onih koji bi da „nastavljaju ratove drugim sredstvima, pošto im puške niko ne daje u ruke“.

„Vreme za razgovore je pred nama, a vreme ratova je prošlost“, zaključio je Vučić.

VUČIĆ: AUSTRIJA DA PODRŽI SVAKO REŠENjE ZA KOSOVO I METOHIJU DO KOJEG BUDU DOŠLI SRBI I ALBANCI
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je Austriju da podrži svako rešenje za Kosovo i Metohiju do kojeg budu došli Srbi i Albanci, a ne nekakva ,,propisana“ rešenja.

On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, posle razgovora sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, rekao da Austrija može da pomogne otvorenim pristupom i podržavanjem svakog rešenja do kojeg mogu da dođu Srbi i Albanci, dve, kako je rekao, najveće nacije na Zapadnom Balkanu, koje će to biti i u narednih 100 godina.

Vučić je kazao da Austrija treba da podrži poziciju da ne smeju postojati rešenja o kojima se ne sme govoriti, i da ne sme da bude kako je neko propisao, već da se poštuje svaki dogovor koji bi postigli Srbi i Albanci, jer je samo to garant za budućnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Austrije veruje da je moguće pronaći rešenje, ako postoji dobra volja na obe strane.

On je ukazao da postoji velika uzdržanost u EU kada je reč o nerešenim pitanjima, jer je Unija već imala negativno iskustvo vezano za problem Slovenije i Hrvatske, kao i za druga otvorena pitanja, koja je ,,uvezla“ prijemom novih članica.

„Zbog toga EU nerado prima nove članice sa nerešenim graničnim pitanjima“, poručio je on.

Van der Belen je kazao da veruje da će kroz stalni dijalog Beogarda i Prištine biti moguće pronaći rešenje.

VUČIĆ RAZGOVARAO SA VAN DER BELENOM O SARADNjI I EU PUTU SRBIJE
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Tviteru fotografije iz zvanične posete Austriji i sa sastanka s austrijskim predsednikom Aleksanderom van der Belenom.

,,Sa predsednikom Republike Austrije Aleksanderom van der Belenom o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i podršci Austrije evropskom putu Srbije“, napisao je Vučić na zvaničnom nalogu na ovoj društvenoj mreži uz fotografiju na kojoj se rukuje sa Van der Belenom.

U posebnom tvitu u kojem je napisao ,,U zvaničnoj poseti Republici Austriji“, srpski predsednik je postavio fotografiju na kojoj s austrijskim kolegom ide crvenim tepihom ispred bečke palate Hofburg, gde je sedište austrijskog Predsedništva.

VAN DER BELEN: ODLIČNI BILATERALNI ODNOSI SRBIJE I AUSTRIJE
Austrijski predsednik Aleksander van der Belen objavio je danas na svom nalogu na Tviteru fotografije sa sastanka u Beču sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, uz ocenu da dve zemlje imaju odlične bilateralne odnose, koji se zasnivaju, pre svega, na dubokim odnosima dva naroda.

Van der Belen je dodao da je za njega ,,veliko zadovoljstvo i čast“ što može da ugosti Vučića i delegaciju, koju srpski predsednik predvodi u poseti Austriji i Beču.

VUČIĆ U HOFBURGU DOČEKAN UZ NAJVIŠE DRŽAVNE POČASTI
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u zvaničnoj poseti Austriji, na poziv šefa austrijske države Aleksandera van der Belena, dočekan je u bečkoj palati Hofburg, gde je sedište austrijskog Predsedništva, uz najveće državne počasti.

Šefa srpske države je ispred Hofburga dočekao njegov austrijski kolega Van der Belen, uz zastavu Srbije koja se vijorila ispred ovog bečkog zdanja.

Van der Belen i Vučić su najpre prišli okupljenim građanima, među kojima je bilo i dosta naših građana, sa kojima se srpski predsednik pozdravio.

Predsednik Vučić pozdravio je počasnu gardu postrojenu njemu u čast, nakon čega je usledilo zajedničko fotografisanje dvojice predsednika, a potom su Vučić i Van der Belen prešli u prostorije za sastanak.

Oni će razgovarati u četiri oka, a kasnije će im se pridružiti delegacije dve zemlje.

Po završetku sastanka Van der Belen i Vučić će se obratiti medijima.

Predsednik Srbije sastaće se u Beču i sa novim austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, a nakon sastanka predviđeno je takođe zajedničko obraćanje medijima.

Na kraju posete predsednika Srbije Beču planiran je sastanak sa predsednikom austrijskog parlamenta Volfgangom Sobotkom.

Glavna tema razgovora šefa srpske države sa austrijskim domaćinima, pored bilateralne saradnje, biće, kako je najavljeno, i situacija u regionu i pre svega približavanje Srbije EU.

Predsednik Srbije doputovao je juče u Beč gde mu je predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl uručio najviše priznanje komore ,,Veliku počasnu zlatnu medalju“.

U delegaciji Srbije je i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 02. februar 2018.

Pratite nas na YouTube-u