Austrijski mediji: Kina u Srbiji može preduhitriti EU

Kina je već danas četvrti trgovinski partner Srbije

Zvanična poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Beču imala je veliki odjek u svim medijima i njoj je danas posvećena velika pažnja, a najtiražniji bečki dnevnik ,,Kronen cajtung“ bavio se i pitanjem da li EU gubi trku za Srbijom i regionom, pošto Kina svojom strategijom odlično napreduje.

,,EU prečesto ne zna šta čini, a Kina to odlično zna i deluje održivo. Stratezi Kine su na putu ka Evropi – sa istoka preko novog Puta svile i sa juga preko Grčke u Srbiju. Luku Pirej su iznajmile kineske firme i od tada je ponovo počela da radi. Sada sledi luka u Solunu“, ukazuje Kronen cajtung dodajući da je kineski predsednik Si Điping Grčku nazvao ,,vratima ka Evropi“.

Kronen cajtung podseća da se to sve odvija uz izgradnju infrastrukture u pravcu Beograda i potom Budimpešte, a i iza plana da se izgradi nova luka na Dunavu u Beogradu su, takođe, kineski investitori.

Peking ne žali novac kada je reč o velikom masterplanu za pridobijanje novih tržišta, dodaje list, ukazujući na to da je Kina danas već četvrti trgovinski partner Srbije.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, s tim u vezi, naveo je da ne postoji dinamičnija i održivije planirajuća nacija od Kine.

,,Naši evropski partneri moraju pripaziti da ne prespavaju svoje šanse“, upozorio je Čadež.

EU razmišlja kako da se suoči sa kineskim prodorom na Balkan. U brojnim pristupnim pregovorima sa Srbijom je do sada otvoreno 12 od 35 poglavlja od kojih su dva zatvorena, podseća bečki list.

,,Na Beogradu je“ poručuju iz Brisela, ,,na EU je“ poručuju iz Beograda, prenosi Kronen cajtung dodajući da je predsednik Austrije Aleksander van der Belen ocenio da je Srbija na dobrom putu.

,,Još par prepreka“

List, međutim, ukazuje na to da se na putu Srbije u EU nalazi i još par prepreka, kao što je, kako piše, ,,logični uslov EU“ da ,,Srbija mora da se konačno odvoji od svoje izgubljene pokrajine Kosovo“.

Priznanje nezavisnosti za Srbiju ne dolazi u obzir u dogledno vreme i u Beogradu naglašavaju da pet država članice EU nisu priznale Kosovo, dodaje Kronen cajtung.

List navodi da je Vučić najavio plan ,,kojim želi da reguliše zajednički život sa Kosovom, ali o tome treba na referendumu da bude odlučeno“.

U intervjuu bečkom dnevniku Vučić je rekao da Srbija želi da bude mirotvorac na Balkanu.

,,Da li Kina ili EU, za Srbiju Rusija nije nikakva alternativa, iako postoji emocionalna povezanost sa pravoslavnom braćom. Ruska privreda ima premalo toga da ponudi“, ocenjuje Kronen cajtung.

,,Želimo da igramo u prvoj ligi“, kažu gađani nove generacije u Srbiji, prenosi Kronen cajtung dodajući da se u Srbiji kaže: ,,Srce kuca za braću sa Istoka, ali novčanik vuče ka Zapadu“.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 04. februar 2018.

Pratite nas na YouTube-u