Ko je i kako oborio ruski Su-25 u Siriji?

Obaranje ruskog Su-25 u Siriji od strane terorista otvara pitanje od koga su dobili prenosne protivvazdušne raketne sisteme

Kao što smo već izvestili, oboreni ruski avion i likvidacija pilota, pripadnika ruskog ratnog vazduhoplovstva Romana Filipova sa Krima, koji je ranije služio u ukrajinskom vazduhoplovstvu, ali se nakon ujedinjenja poluostrva s Rusijom pridružio ruskom ratnom vazduhoplovstvu, je juče bila udarna vest, ali sa mnogo nepoznanica.

Rusko Ministarstvo odbrane telo traži od Ankare, budući da je Turska nadležna za ,,zonu za de-esakalaciju sukoba u pokrajini Idlib“. Osim toga, avion je oborila proturska grupa takozvane ,,Slobodne sirijske vojske“, koja na terenu ratuje na strani sirijske Al-Kaide.

Iako još niko nije prozvao Vašington i okrivio američke vojne ili obaveštajne strukture za pomaganje teroristima, ,,Vašington post“ piše kako obaranje ruskog Su-25 u Siriji od strane terorista otvara pitanje od koga su dobili prenosne protivvazdušne raketne sisteme (MANPADS).

Kako napominje ,,Vašington post“, Sjedinjene Američke Države odbijaju bilo kakvu uključenost u isporuke ovih sistema sirijskim grupama i izražavaju ,,duboku zabrinutost zbog korišćenja takvog oružja od strane sirijskih militantnih grupa”.

Američki list piše kako je teroristička organizacija, nekad deo Al-Kaide, preuzela odgovornost za obaranje ruskog aviona u severnoj Siriji, a pretpostavlja se da je avion uništen pomoću rakete zemlja-vazduh.

Ovo je samo delimična istina, jer je odgovornost preuzela grupa Džaiš Al-Nasr, koja je sada pod zapovedništvom Al-Nusra Fronta, a ranije je dobila velike količine američkih protivoklopnih sistema BGM-71 TOW.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane Rusije, pilot je uspeo da se katapultira i pao je na teren pod kontrolom islamističkih grupa, ali je ,,umro tokom bitke s teroristima“. Prema ministarstvu, u ovom trenutku je Moskva u kontaktu s Turskom da se telo pilota vrati u otadžbinu.

,,Hajat Tahrir Al-Šam je saopštio kako je ruski Su-25, koji je leteo na maloj visini iznad grada Sarakib, pod kontrolom pobunjenika, srušen prenosnim protivvazdušnim sistemom”, piše ,,Vašington post“.

,,Ovaj incident može dovesti do povećanja napetosti između Rusije i Turske, koja prati prekid vatre u pokrajini Idlib u okviru sporazuma postignutog u pregovorima u Astani”, piše američki dnevni list.

,,Osim toga, obaranje aviona otvara pitanje gde su sirijski pobunjenici nabavili MANPADS, sisteme koje su više puta tražili od svojih stranih pokrovitelja. Sjedinjene Države su se uvek protivile i protive se isporukama takvih sistema pobunjenicima, zbog straha da bi mogli pasti u ruke ekstremista”, piše ,,Vašington post“.

Predstavnica Stejt departmenta Heder Nojert je u tom smislu izjavila kako su navodi da su Sjedinjene Države uključene u snabdevanje sirijskih pobunjenika ovim sistemima neistiniti. Osim toga, odbila je bilo kakvu mogućnost da je ruski avion srušen pomoću američkog oružja.

,,Sjedinjene Američke Države nikada nisu dostavile sisteme MANPADS bilo kojoj grupi u Siriji i duboko smo zabrinuti zbog upotrebe takvog oružja”, rekla je Heder Nojert.

Kao što smo izvestili, ubrzo nakon obaranja ruskog aviona je ruska vojska izjavila da je uništila više od 30 militanata. Ne ulazeći u detalje, Ministarstvo odbrane Rusije je izjavilo da su teroristi za napad koristili ,,precizna oružja”.

,,Korišćenje sistema MANPADS u pokrajini gde su prisutne turske snage potencijalno može izazvati gnev Rusije. Nedavno su Ankara i Moskva uspostavile odnose, ali je 2015. godine napetost između zemalja dosegla vrhunac, nakon što je Turska srušila ruski vojni avion“, podseća ,,Vašington post“.

 

Izvor Logično, 04. februar 2018.

Pratite nas na YouTube-u