Masovni protest u Atini: Ne damo ime Makedonija (FOTO)

Neki učesnici protesta u Atini sukobili su se danas sa policijom, koja je morala da upotrebi i suzavac

Proslavljeni grčki kompozitor Mikis Teodorakis izjavio je danas da Grčka nikada neće dati ime Makedonija, kao i da zemlju vode „etničke demokrate”. On je, govoreći na masovnim demonstracijama u Atini zbog potencijalnog kompromisa Grčke sa vlastima u Skoplju oko zvaničnog imena Makedonije, pozvao narod da se ujedini „kao nikada pre”.

„Ako odustanemo od naše pozicije, bićemo dostojni naše sudbine. Odustajanje od nacionalne linije imaće posledice po zemlju. To će biti kao otvaranje granica koji nam prete da ih sastavimo”, rekao je Teodorakis, prenose grčki mediji. On je poručio grčkoj vladi da, ako misli da potpiše ime koje sadrži naziv Makedonija, u obavezi je da za to prvo pita grčki narod.

„U ovom teškom vremenu za našu zemlju, kada se ponovo grupišu crni oblaci iznad nas, prete nam ovom sporazumom kao nikada do sada”, rekao je on i dodao da su se javili pokušaji da se Grci ubede da su Makedonci direktni potomci Filipa i Aleksandra Velikog. „Svojom kolosalnom propagandom uspeli su da ubede veliki broj država, a potpomognuti su i pojedinim Grcima koji nisu pokušali da ponište čudno falsifikovanje istorije u očima stranaca”, rekao je Teodorakis.

Prema njegovim rečima, Grčka mora da bude oprezna u odbrani svog nacionalnog integriteta, jer postoje međunarodne snage koje žele „salamizaciju Balkana”. On je ponovio svoju raniju ocenu da je nakon Jugoslavije, sledeći korak Grčka.

„Tamni oblaci koji se nadvijaju nad nama postaju sve vidljiviji. Kada nisu postigli glavni cilj, oni sada traže članstvo u NATO i EU kako bi nam sutra pretili sa jače pozicije. Bićemo krivi za našu sudbinu ukoliko to dopustimo”, rekao je Teodorakis. Protest u Atini organizovan je zbog potencijalnog kompromisa Grčke sa vlastima u Skoplju oko zvaničnog imena Makedonije.

Učesnici protesta uzvikuju „Ruke dalje od Makedonije”, „Makedonija pripada Grčkoj” i nose zastave grčke i zastave sunca iz Vergine – simbol antičke grčke Makedonije, a velika grčka zastava okačena je i na veliki kran na trgu, gde se protest održava.

Na protestu u Atini bilo i sukoba sa policijom

Neki učesnici protesta u Atini sukobili su se danas sa policijom, koja je morala da upotrebi i suzavac. Grčki portal Grik riporter preneo je da su se sa policijom sukobili učesnici protesta koji su nosili biciklističke kacige i zastave Grčke, dok su drugi grčki mediji preneli da se radi o članovima ekstremno desničarske organizacije „Zlatna zora”, koji su takođe prisustvovali protestu na trgu Sintagma u centru Atine.

Istovremeno sa protestom u Atini, organizovavan je i kontra miting levičarskih grupa na svega kilometar rastojanja od glavnog protesta.

 

Izvor Tanjug/Politika, 04. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u