Vulin o crnogorskoj vojsci na Kosovu: To neće unaprediti naše odnose

,,Još jedan u nizu primera duhovnog, kulturnog, istorijskog i ukupnog civilizacijskog sunovrata sadašnje Crne Gore“

Crnogorci kreću na Kosovo! Ovog puta ne kao njihovi preci, koji su pre više od jednog veka svetu srpsku zemlju oslobađali od turskih zavojevača, nego kao deo vojne međunarodne misije Kfora, da KiM ,,brane“ od Srba.

Na odluku crnogorskog Saveta za odbranu i bezbednost, kojem je predsedavao šef države Filip Vujanović, o učešću 40 pripadnika Vojske CG i dva štabna oficira na Kosovu i Metohiji, danas je odmah reagovao srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin. On je ocenio da bi Crna Gora trebalo da se uzdrži od slanja štabnih oficira u NATO misiju Kfora na KiM, bez prethodnog dogovora sa Srbijom:

— Zaista bih zamolio da se uzdrže od toga, da ne rade takve poteze. Jer, ako to budu uradili, sigurno neće pomoći dijalogu, sigurno neće pomoći stabilizaciji na našem prostoru, a sigurno neće pomoći ni poboljšavanju odnosa sa državom Srbijom.

Oni vrlo dobro znaju, dodao je ministar odbrane, da je Kosovo i Metohija deo države Srbije po Rezoluciji UN 1244.

— Podsetiću ih čak da su za vreme NATO agresije bili deo iste države i da su i građani Crne Gore bili ubijani od strane potpuno istog agresora – rekao je Vulin.

Crnogorski zvaničnici, međutim, najavljuju da će ovu odluku crnogorska Skupština aminovati vrlo brzo, čim prođe proceduru.

— Predlog će najpre razmotriti Zakonodavni odbor, kako bi utvrdio da li je u skladu sa Ustavom i zakonom, a nakon toga mišljenje će dati i Odbor za bezbednost i odbranu. Verujem da oko toga neće biti problema – kazao je novinarima predsednik parlamentarnog Odbora za bezbednost i odbranu Obrad Stanišić.

Još je naglasio da ,,odluka Saveta za nacionalnu bezbednost doprinosi popularizaciji Vojske Crne Gore, usavršavanju vojnika u značajnim vojnim misijama, ali i reputaciji Vojske i Ministarstva odbrane u međunarodnoj zajednici“.

Odlukom crnogorske države ipak se ne ponose sve političke partije u Crnoj Gori, a Strahinja Bulajić, poslanik Demokratskog fronta, oficir JNA i VJ u ratnim dešavanjima devedesetih godina prošlog veka, za ,,Novosti“ kaže:

— Ovo je još jedan politički, ali i istorijski presedan vlasti. Ovim aktom koji treba da potvrdi i Skupština, Crna Gora se i formalno priključila agresorima na sopstveni narod. Ovim aktom Crna Gora bi napravila veoma lošu uslugu čitavom regionu, a posebno sebi i svojim građanima. Angažujući predstavnike Vojske u ovako osetljivom trenutku, crnogorska vlast pokazuje da mnogo ne mari za razvoj dobrosusedskih odnosa, posebno sa državom Srbijom.

Bulajić naglašava da je Crna Gora poslednja zemlja na svetu koja bi trebalo da šalje svoje vojnike u sastav okupacionih snaga na prostoru južne srpske pokrajine.

— U pitanju je samo još jedan u nizu primera duhovnog, kulturnog, istorijskog i ukupnog civilizacijskog sunovrata sadašnje Crne Gore – kaže Bulajić.

POŽURILI I SA PRIZNAVANjEM

Pre deset godina Vlada Crne Gore, sa Milom Đukanovićem na čelu, priznala je lažnu državu Kosovo samo dan nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala predlog Srbije da se jednostrano proglašena nezavisnost stavlja u nadležnost Međunarodnog suda pravde u Hagu. Odluku o priznanju ,,nezavisne države“ Kosovo crnogorska vlada donela je jednoglasno.

 

Autor V. Kadić

 

Izvor: Večernje novosti, 04. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u