Gabrijel: Američka nuklearna doktrina pokreće trku u naoružanju

Šef iranske diplomatije ocenio da američka nuklearna doktrina vodi ka uništenju celog čovečanstva

Nova verzija američke nuklearne doktrine svedoči da je pokrenuta spirala nove trke u nuklearnom naoružanju – ocenio je šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel.

Istovremeno je upozorio zemlje EU da to za njih predstavlja „naročitu opasnost“:

„Odluka američke administracije koja se tiče taktičkog nuklearnog oružja samo potvrđuje da je ta spirala pokrenuta. Kao i u vreme hladnog rata – za Evropu je to posebna opasnost. Zato baš sada moramo istupiti sa novim inicijativama za razoružanje i kontrolu nad vojnim arsenalima“.

Nemački ministar je ocenio da se situacija u svetu na planu bezbednosti poslednjih godina „suštinski izmenila“.

U ovom kontekstu je naveo da je došlo do „naglog pada poverenja u Rusiju“:

„Postoje očita svedočanstva da Rusija povećava na samo svoj klasični vojni potencijal, nego i nuklearni arsenal. Globalni svetski poredak sve se više dovodi u pitanje“.

Gabrijel je ukazao da je cela zona južno od EU „krajnje nestabilna“, a odgovor na to ne može biti u povećavanju nuklearnih snaga.

„Razvoj novih vidova nuklearnog oružja izaziva samo zabrinutost. Zato naš dugoročni cilj mora biti svet bez nuklearnog oružja“.

Simptomatično je i da je predsednik Irana, Hasan Rohani, upravo u isto vreme kada i Gabrijel kritikovao američku nuklearnu doktrinu.

„Amerikanci, koji verbalno insistiraju na uništavanju svog nuklearnog naoružanja, upravo su krenuli u novu trku u naoružanju. Vašington bez imalo savesti preti nuklearnim oružjem Rusiji“.

Dan ranije je šef iranske diplomatije Džavad Zarif ocenio da američka nuklearna doktrina vodi ka uništenju celog čovečanstva.

 

Izvor Fakti, 05. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u