Istorijski susret Erdogana i pape, neredi kod Vatikana

Rim u blokadi zbog posebnih mera bezbednosti

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su danas u Vatikanu, gde je policija zabranila protestna okupljanja povodom turske ofanzive na kurdsku enklavu Afrin na severu Sirije.

Papa Franja je Erdoganu uručio simbol mira i pravde – medaljon s ugraviranim anđelom koji davi ,,demona rata“, navodi Frans pres.

To je prva poseta jednog turskog lidera Vatikanu posle 59 godina, a italijanske vlasti su uvele 24-časovnu zabranu demonstracija od dolaska Erdogana kasno sinoć do njegovog odlaska večeras.

Erdoganov konvoj stigao je na pust Trg Svetog Petra, koji je bio pod visokim merama bezbednosti, a zbog posete je angažovano 3.500 policajaca.

Kurdska zajednica u Italiji ipak je danas organizovala manji protest nedaleko od Vatikana, sa oko 30 učesnika. Oni su uzvikivali ,,sramota“ i slogane protiv turskog predsednika.

Ansa navodi i da je Rim u blokadi zbog posebnih mera bezbednosti tokom posete turskog predsednika, i da je na ulicama raspoređeno 3.500 policajaca.

Susret pape i Erdogana trajao je oko sat vremena.

,,Zahvaljujem na vašem interesu“, rekao je Erdogan papi tokom njihovog razgovora, za koji Ansa navodi da je bio srdačan. Papa je turskom predsedniku poklonio medaljon sa likom anđela.

,,To je anđeo mira, koji guši demone rata. To je simbol sveta zasnovanog na miru i pravdi“, kazao je papa.

 

Izvor N1, 05. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u