Novosti: O rampi Španije za Kosovo 23. februara

Španija insistira da Kosovo može u EU samo kao region Srbije

Primedbe Španije, koja se oštro protivi bilo kakvom vidu naznaka državnosti u pominjanju Kosova na njegovom evropskom putu, najverovatnije će se uskoro naći pred šefovima država i vlada Evropske unije, saznaju ,,Novosti“.

Lideri evropskih država mogli bi o njima da raspravljaju već na sledećem neformalnom okupljanju u Briselu, zakazanom za 23. februar, kada bi na dnevnom redu sednica Evropskog saveta trebalo da se nađe i nova Strategija proširenja na Zapadni Balkan. Ovaj dokument, koji je sačinila Evropska komisija, ima 12 strana i sutra će biti zvanično predstavljen u Strazburu.

Španija je u susret ove nove strategije proširenja evropskom vrhu uputila više protestnih dokumenata, u kojima praktično insistira da Kosovo u EU može jedino kao region pod posebnim uslovima, s drugačijim kalendarom, ali, pravno, u sastavu Srbije.

U Evropskom savetu odluke se donose konsenzusom, koji je zbog tvrdog stava Madrida očigledno doveden u pitanje. Ostaje da se vidi da li će se i predstavnici preostale četiri EU zemlje koje takođe nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost KiM – Grčka, Slovačka, Rumunija i Kipar – eventualno pridružiti primedbama Španije ili izneti svoje sugestije.

U novoj strategiji proširenja, u koju su ,,Novosti“ imale uvid, kao i uvek, Kosovo je označeno sa zvezdicom koja ne prejudicira status. U dokumentu se, između ostalog, ističe da Zapadni Balkan pred sobom ima istorijsku priliku, kao i da bi Srbija mogla da postane punopravni član EU do 2025. godine. Jedan od uslova za to je i sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Prištinom.

— Uz jaku političku volju, realnim ispunjenjem reformi i trajnim rešavanjem sporova sa susedima, Srbija i Crna Gora bi trebalo da budu spremne za članstvo do 2025. Pregovori s Albanijom, BiH, BJR Makedonijom i Kosovom bi do tada trebalo dosta da napreduju – stoji u dokumentu u kome su Beograd i Podgorica naznačeni kao lideri, s ciljem da do 2023. zatvore sva pregovaračka poglavlja.

Strategija je svojevrsni odgovor zemljama koje su izrazile zabrinutost zbog dugog i neizvesnog procesa. U njoj se ističe da će u daljim pregovorima prioritet imati vladavina prava, pravosuđe i osnovna prava. Podvučena je važnost proširenja saradnje s Evropskom unijom u bezbednosti i odbrani.

BILATERALNI SPOROVI
U dokumentu koji se sutra predstavlja u Strazburu velika pažnja pridaje se regionalnoj saradnji i pomirenju, uz isticanje da EU neće ,,uvoziti bilateralne sporove“. Ističe se i da Beograd najkasnije do kraja 2019. treba da ostvari sveobuhvatnu normalizaciju odnosa s Prištinom.

 

Autor G. Čovorović

 

Izvor Večernje novosti, 05. februar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u