Turska Amerikancima: Vaši vojnici u Siriji mogu postati mete

Kurdi napadaju položaje turske vojske severno od sirijskog grada Afrina

Pripadnici kurdskih ,,Snaga narodne samoodbrane“, iza kojih stoje Amerikanci, napadaju pozicije turske armije na brdovitom području Džandaris, severno od grada Afrina, a 65 kilometara zapadno od Alepa.

Kurdi pokušavaju da povrate kontrolu nad tim brdima i izgleda da u tome imaju nekog uspeha.

Kurdska agencija ,,Firat“ objavila je da su izbacili Turke iz naselja Bulbul, posle dvodnevnih borbi.

Ista agencija tvrdi da se na strani Turske bore radikalne islamske grupacije Fejlak aš-Šam i Nurudin az-Zengi koje napadaju naselje Radžo, severno od Afrina.

Turski Generalštab tvrdi da su njegove jedinice u dosadašnjem toku operacije Maslinova grana ubile 932 terorista, a da su same imale samo 13 mrtvih i 57 ranjenih.

Indikativno je da je danas potpredsednik vlade Turske Bekir Bozdag upozorio Vašington da meta turske avijacije mogu postati njegovi vojnici obučeni u uniforme kurdskih odreda:

„Ako kurdske snage ne odu iz Manbidža, mi ćemo ući u taj (sirijski) grad i krenućemo na istok od Eufrata. Meta zaista mogu biti i vojnici SAD koji su u kurdskim uniformama“.

U ovom kontekstu je dodatnu težinu dobila izjava Redžepa Tajipa Erdogana da je Rusija izašla u susret njegovoj zemlji prilikom kupoprodaje zenitnih raketnih sistema S-400. Pritom je precizirao:

„I povodom cene, i povodom rokova isporuke, i na planu zajedničke proizvodnje i ustupanja tehnologija. Turska kupuje S-400, ali želi svoju proizvodnju protivraketnih sistema. Zato su naši koncerni ASELSAN i ROKETSAN zaključili aranžmane sa evropskim vojnim koncernom EUROSAM“.

 

Izvor Fakti, 05. februar 2018.

Pratite nas na YouTube-u