Erdogan: SAD u Siriji deluju protiv Turske, Irana i Rusije

Uprkos snažnoj artiljerijskoj podršci i vazdušnm udarima turskog vazduhoplovstva, proturske trupe još nisu ušle u Afrin

Operacija turske vojske protiv kurdskih oružanih formacija na severu Sirije će se nastaviti i na području sirijske pokrajine Idlib, tokom svog govora u Ankari je izjavio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

,,Operacije u Afrinu će se nastaviti i u Idlibu”, rekao je turski predsednik, dodavši kako ,,Turska nema nikakvih problema s Kurdima na jugu”.

,,Imamo problem s terorističkim organizacijama, a one su poznate. To su Jedinice narodne zaštite (IPG) i Stranka demokratske unije (PID) u Siriji, Kurdistanska radnička stranka (PKK) i Islamska država”, izjavio je Erdogan za tursku televiziju Haberturk.

Turski predsednik je izjavio kako je američko vojno prisustvo u Siriji nakon poraza terorista ,,Islamske države” usmereno protiv Turske, Rusije i Irana.

Turski čelnik je rekao kako je kampanja Ankare protiv IPG snaga u području Afrina, koja je pokrenuta 20. januara, zapravo odgovor na izazove Sjedinjenih Država.

,,Pitaju nas kada ćemo završiti s poslom u Siriji. A vi, Sjedinjene Države, zašto već niste napustili Avganistan,… ili Irak? Kažete da ISIL-a više nema. Zašto ste onda tamo ostali?”, pitanje je koje je Erdogan uputio Vašingtonu.

Prema njegovu mišljenju, ,,ako SAD ostanu u Siriji i Iraku, onda to znači da će Bela kuća delovati protiv Turske, protiv Irana, možda i protiv Rusije”.

,,Ali, mi ćemo čvrsto stajati. Sve dok terorizam ugrožava našu sigurnost, delovaćemo odlučno“, rekao je Erdogan.

Podsetimo da je početkom decembra prošle godine američki predsednik Donald Tramp govorio o tadašnjem oslobađanju Sirije i Iraka od ISIL-a. Zahvalio je čelniku Pentagona Džejmsu Matisu na ,,izvrsnim poslu”, istovremeno istakavši da su države sada suočene s još jednim problemom, jer su se teroristi ,,raspršili po svim mestima”.

Međutim, 21. decembra je specijalni izaslanik američkog predsednika u međunarodnoj koaliciji Bret Mek Gurk izjavio kako borba protiv ISIL-a u Siriji nije završena, a američki državni sekretar je kasnije rekao kako američka vojska tamo mora ostati kako bi sprečila jačanje uticaja Irana u regiji.

Zvanična vlada u Damasku je u više navrata izjavila kako je tursko vojno prisustvo na sirijskoj teritoriji ilegalno.

Danas je saopšteno da su Kurdi poslali znatna pojačanja iz područja Manbidža i drugih sirijskih regija preko teritorija koje kontroliše sirijska vlada, te da su ovi borci stigli do Afrina. Međutim, vest je kasnije delimično demantovana, jer je utvrđeno da dolazi iz poznatog ,,izvora” koji na Tviteru širi dezinformacije o sirijskom sukobu, Kalat Al Mudiku. Turski list Miliyet piše kako se radi o konvoju PKK snaga koje su iz Iraka ušle u Siriju, na područje koje nadziru IPG snage i da je došao do Manbidža, a onda je, navodno, ,,režim Bašara Al-Asada ovoj grupi dopustio da dođe do Afrina”. Velike kolone kurdskih boraca i civila, koje je na fotografijama na Tviteru objavio Kalat Al Mudik, su snimci sprovoda poginulih kurdskih boraca i civila u pogrebnoj pratnji. Stoga sve informacije sličnih izvora treba uzeti s rezervom, čak i onih koji se predstavljaju kao ,,prosirijski” ili ,,proruski”.

Uprkos snažnoj artiljerijskoj podršci i vazdušnm udarima turskog vazduhoplovstva, proturske trupe još nisu ušle u Afrin.

Ranije je Erdogan izjavio kako će Turska ,,očistiti teroriste” širom Sirije i uništiti kurdske oružane grupe.

U međuvremenu je ruski predsednik Vladimir Putin održao hitan telefonski razgovor s iranskim kolegom Hasanom Rohanijem. Najvažniji detalji razgovora su, kao što je uvek slučaj, javnosti nepoznati.

Službeno je saopštenje da su dva predsednika razgovarala o saradnji između Teherana, Ankare i Moskve u Siriji.

,,Ova saradnja je sada nužna, kao u prošlosti, i trebala bi se ojačati i trajati do konačne pobede naroda Sirije nad teroristima”, rekao je iranski predsednik i dodao kako će rad ove tri države doprineti stabilizaciji situacije u Siriji

,,Napetosti na severu Sirije nikome nisu od koristi”, rekao je Rohani.

Ruska strana je kratko saopštila da je Vladimir Putin s iranskim kolegom raspravljao o posljednjem ,,Kongresu sirijskog nacionalnog dijaloga” u Sočiju i sprovođenju rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 2254 o Siriji.

Mediji nisu upoznati sa sadržajem razgovora Vladimira Putina i Hasana Rohanija o situaciju u južnom Alepu, gde su, uz sirijsku vojsku, raspoređene brojne jedinice Hezbolaha, Iranske revolucionarne garde i drugih šiitskih milicija koje se pod vođstvom Irana na poziv Damaska bore protiv terorizma u Siriji, što je sigurno bila jedna od ključnih tema razgovora.

 

Izvor Logično, 06. februar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u