Han: Normalizacija između Srbije i Kosova da bude dogovor dve zemlje o suživotu

EU neće primiti nove članice ukoliko imaju ”bilo kakav nerešen bilateralni konflikt

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han poručuje da je još rano da se govori o tome kako će tačno da izgleda pravno obavezujući sporazum između Srbije i Kosova.

— Ono što je bitno jeste dogovor između dve zemlje kako će izgledati njihov budući suživot – rekao je Han povodom usvajanja nove Strategije prošširenja EU na Zapadni Balkan, kojom postizanje pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prišštine nije ,,oročeno“ na narednu godinu.

— Još je rano da tu bude sve jasno. Ono što je bitno jeste dogovor između dve zemlje kako će izgledati budući suživot. To je ono što je važno – ističe komesar za pregovore o proširenju.

Pošto sve zemlje regiona imaju evropsku perspektivu, sve one su, kako navodi, motivisane i to treba da im bude podstrek da što je pre moguće dostignu različite ciljeve, kako bi ostvarile i konačni cilju u predvidivom vremenskom okviru.

Komesar Han, pred svoj sutrašnji dolazak u Beograd, takođe ističe da je osnovna poruka Strategije da evropska perspektiva pokriva se zemlje regiona i da bi zato svi na Zapadnom Balkanu trebalo da imaju veliki interes da napreduju.

— ”Strategija ukazuje i na to da svi, na neki način, zavise jedni od drugih, i to na pozitivan način. To bi trebalo da posluži kao motivacija da se reše i otvorena bilateralna pitanja” – ocenio je Han.

On je ponovio da je u Strategiji ”jasno naglašeno” da EU i zemlje članice neće primiti nove članice ukoliko imaju ”bilo kakav nerešen bilateralni konflikt. Kako je naveo, to se odnosi na celu zapadnobalkansku šestorku.

Na pitanje kako vidi dalju evropsku perspektivu Kosova, koja je snažno kritikovana i praktično blokirana od Španije koja ne priznaje nezavisnost Kosova, Han kaže da očekuje bi ”rešavanje bilateralnih problema, na način da svi u regionu budu zadovoljni, mogao imati uticaja na odluke zemalja članica”.

”— Svi indikativni datumi govore o tome šta je moguće tamo gde ima političke volje i odlučnosti. Mi smo spremini da pomognemo u ovim razgovorima, ali ono što se računa jeste kvalitet rezultata, održivost dogovora, izgradnja poverenja, jer ovo je važno za uspostavljanje normalnih susedskih odnosa” – kaže komesar za pregovore o proširenu.

,,SVI SU NA DOBITKU ZBOG EVROPSKE PERSPEKTIVE ZAPADNOG BALKANA“
Johanes Han je pred sutrašnju posetu izjavio da je” evropsko razumevanje” takvo da se uvek treba brinuti o dobrosusedskim odnosima.

— Mi verujemo da dobrim odnosima svako mora da doprinese i da svako može od toga da ima dobit. Radi se o miru, stabilnosti i prosperitetu i to je tačno ono što bi mi želeli da postignemo – poručio je Johanes Han.

Na konstataciju da se čini da lideri u regionu, bar trenutno, pokušavaju ubrzano da izglade međusobne razmirice, pri čemu su Tači i Haradinaj, bar verbalno, odustali od osporavanja Specijalonog suda za ratne zločine, predsednica Hrvatske Kitarović poziva predsednika Srbije Vučića u posetu Hrvatskoj, a Bakir Izetbegović pruža ruku saradnje Vučiću u Istanbulu, Johanes Han kaže da je to upravo rezultat proevropske prespektive i jasnih očekivanja.

— Mi možemo ili da izvozimo stabilnost ili da uvozimo nestabilnost. Svi su na dobitku zbog evropske perspektive Zapadnog Balkana, jer tu se radi o stabilnosti, miru, ali i boljitku. A, ako ima mira i boljitka, to će biti dobro i za evropske kompanije koje će imati više poslovih mogućnosti na ovom tržištu – kaže on.

Evropski komesar podseća da je, kada su otvorena prva poglavlja sa Srbijom, to odmah privuklo mnoge investicije, ne samo iz Evrope već i iz sveta, jer su se, kaže, osetili sigurnijim zbog evropske perpsektive zemlje.

Han je naveo da je plan o prijemu Srbije i Crne Gore u članstvo EU do 2025. godine je izvodljiv, iako je ambiciozan.

— Ukoliko države to žele, onda je ovo moguće, ali je ambiciozno – rekao je Han.

On je naveo da EU neće ponoviti greške iz prošlosti.

,,VEĆINA NARODA POZDRAVLjA POZIV KITAROVIĆEVE VUČIĆU“

— Investicije u Srbiji znače i otvarnje novih radnih mesta, što otvara nove mogućnosti za narod. Postoje mnoge dobrobiti koje su od obostranog interesa za sve Evropljane” – objašnjava Han.

Osvrćući se na kritike koje su predsednici Grabar Kitarević upućene iz hrvatske javnost, ali i od pojedinih članova vlade, zbog poziva predsedniku Srbije da poseti Hrvatsku, komesar Han kaže da su lideri tu da vode, a da demokratija podrazumeva i neslaganja.

— Pozdravljam ovu njenu inicijativu, jer to je još jedan dokaz dobrih odnosa. Ne radi se tu o zaboravljanju onoga šta se dogodilo u prošlosti, ali treba gledati u budućnost. Narod je zaintersovan za svoju budućnost, perspektivu za sebe, svoju decu i unuke. U tom smislu, smatram da je posao političara da vode. U demokratiji nisu svi uvek zadovolji i srećeni, ali mislim da većina naroda pozdrvalja takvu njenu iniciativu” – kaže Johanes Han.

Na pitanje Tanjuga da li u novoj Strategiji, koja daje Srbiji perspektivu ulaska u članstvo EU 2025. godine, ima delova koji se tiču odnosa Srbije i Rusije, evropski komesar kaže da se Strategija time ne bavi i da je tu situacija jasna.

 

Izvor Tanjug/Srna/Rojters/Blic, 06. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u