Trampovo čišćenje kadrova duboke države

Komi je otpušten, njegov zamenik Mekejb uklonjen, njegov glavni istražitelj Strok proteran, kao i njegova FBI švalerka Pejdž, dok je Brus Or derangiran

Memorandum sastavljen u kongresnom Odboru za obaveštajna pitanja predsedavajućeg Devina Nunjesa (na slici ispod) možda nije potopio Milerovu istragu, ali sudeći po zvucima sekundarnih eksplozija, ovaj torpedo nije bio ćorak.

Kritična optužba glasi:

Kako bi ubedio FISA sud da izda nalog za špijuniranje Trampovog pomoćnika Kartera Pejdža, FBI se oslonio na dosije koji je sastavio ,,trampomrziteljski“ britanski špijun, koji je koristio stare kontakte iz Kremlja dok je primao novac od kampanje Hilari Klinton kako bi iskopao prljavštinu o Donaldu Trampu.

Ne samo da su kampanja Klintonove  i Nacionalni demokratski komitet plaćali špijuna Kristofera Stila za njegovo kopanje po mulju, nego je čak i FBI stavio Stila na svoj platni spisak, sve dok ga nisu uhvatili kako laže o curenju informacija u medije.

DESETKOVANjE VRHUŠKE FBI
U svom zahtevu za izdavanje istražnog naloga, FBI nikada nije saopštio FISA sudiji da je njihov glavni izvor Stilov dosije od 35 stranica za koji je čak i njihov direktor Džejms Komi rekao da je ,,nespretan i neproveren“.

Kako se iz Nunjesovog memoranduma vidi, na najvišim nivoima FBI je postojao tabor nameračen da se reši Trampa i dovede Klintonovu na vlast. Na čelu tabora bio je Komi, koji je doneo odluku da zanemari kriminalne optužbe protiv Hilari zbog ugrožavanja državnih bezbednosnih tajni, čak i pre nego što je istraga Biroa bila okončana.

Komiju je u svemu tome pomagao njegov zamenik Endrju Mekejb (na drugoj slici), čija je supruga, kandidujući se za funkciju senatora iz Virdžinije, dobila vetar u leđa u obliku 467.000 dolara od donatora (,,bundler“ nije sasvim isto što i donator, već neko ko je zadužen da skuplja donacije i da lobira u predizbornoj kampanji; prim. prev.) Klinton kampanje, Terija Mek Olifa.

Prošle nedelje, Mekejb je otpušten iz FBI. Izgleda da je krajem septembra 2016, u svojoj terenskoj kancelariji u Njujorku otkrio da ona leži na riznici imejlova između Entonija Vinera i njegove supruge, pomoćnice Hilari Klinton – Hume Abedin, što je potencijalno sadržalo bezbednosne tajne.

Komi sve do kraja oktobra nije obavestio Kongres o onome što je njegov zamenik Mekejb znao mesec dana ranije. Drugi FBI zaverenici su Peter Strok, koji je bio glavni istražitelj i u skandalu Hilarinih imejlova i u ,,Rusijagejtu“, kao i njegova FBI devojka, Lisa Pejdž. Oboje su izbačeni iz Milerove istrage kada je njihova antitrampovska pristrasnost obelodanjena prošlog leta.

Startnu petorku (košarkaški termin – starting five; prim. prev.) popunjava Brus Or, pomoćnik zamenika glavnog tužioca Lorete Linč. Orova supruga je 2016. radila za ,,Fjužn Dži-Pi-Es“, što je bilo krilo za proučavanje političkih protivnika pri Klinton kampanji, a Brus je tako održavao kontakt sa Stilom.

Sve ovo se događalo pre nego što je Miler imenovan za specijalnog istražitelja. Ali otrovni koreni ,,Rusijagejt“ istrage i narogušeno neprijateljstvo istražitelja prema Trampu bi moralo da baci senku sumnje na bilo koju optužbu koju Miler iznese. A sada bi još jedna glava mogla da se ,,otkotrlja“, i to ona od zamenika glavnog tužioca, Roda Rozenštajna.

Ako je Miler odustao od pokušaja da dokaže da se Tramp dogovarao sa Kremljom i prešao na istraživanje potencijalnog ometanja pravde, Rozenštaj dolazi na nišan. Razlog je što se u srži bilo kog scenarija ometanja pravde nalazi Trampovo optuštanje Džejmsa Komija i njegovo potonje hvalisanje o razlozima zbog čega je to učinio. A Rozenštajn ne samo da je sa Trampom diskutovao o otpuštanju Komija, nego je išao do Ministarstva pravde kako bi napravio dokument kojim se opravdava ono što je predsednik odlučio da uradi.

SUMIRANjE SITUACIJE
Prema tome, kako bi Rozenštajn mogao da nadgleda Milerovu istragu o otpuštanju Džejmsa Komija kada je on sam bio svedok i učesnik otpuštanja Džejmsa Komija? Na pamet pada pitanje rimskog pesnika Juvenala: ,,Quis custodiet ipsos custodes“, odnosno: „Ko će čuvati čuvare“.

Hajde da razmotrimo gde smo. Miler istražuje navodni Trampov dosluh sa Rusijom, a Bela kuća je zapetljana u pravne postupke. Kongresni Odbor za obaveštajna pitanja istražuje dogovaranje na liniji Klinton-FBI u cilju Trampovog poraza i slamanja njegovog predsedničkog mandata. Generalni istražitelj FBI Majkl Horovic ispituje da li je postojao ,,dil“ da se Hilari progleda kroz prste tokom istrage njenog imejl servera.

Komi je otpušten, njegov zamenik Mekejb uklonjen, njegov glavni istražitelj Strok izguran od Milera zbog pristrasnog antitrampovskog ponašanja, kao i njegova FBI švalerka Pejdž. Brus Or je derangiran zbog spletkarenja sa Stilom, koji je uhvaćen kako laže FBI i otpušten, kao i zbog uloge njegove supruge u kompaniji ,,Fjužn Dži-Pi-Es“, koji je plaćan da rovari o kompromitujućim podacima o Trampu za potrebe Klinton kampanje.

Ukoliko Amerikanci gube poverenje u FBI, čija je to krivica? Zar ne postoje dokazi da je jedan nadmeni kadar na vrhu FBI – pre svih Komi, Mekejb, Strok – odlučio da je neophodno spasiti Republiku od Trampa i da će se oni, ukoliko Hilari podbaci, angažovati da abortiraju Trampov mandat u njegovom začetku?

Za duboku državu se ono što smatraju višim interesom američkog naroda gotovo uvek poklapa sa njihovim sopstvenim interesima.

 

Preveo VOJISLAV GAVRILOVIĆ

 

Buchanan.org

Svet
Pratite nas na YouTube-u