Vulin: Pitanje Kosova neće rešavati evropske birokrate

Sve što radimo na prostoru Kosova i Metohije radimo zato što mislimo da je to dobro za srpski narod

Rešavanje nacionalnog pitanja ne sme se prepustiti evropskim birokratama, kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin povodom preporuka u Strategiji proširenja EU.

Reč je o preporukama da bi Srbija trebalo da postigne pravno obavezujući sporazum sa Kosovom i Metohijom.

Komentarišući preporuke iznete u Strategiji proširenja EU – da bi Srbija i Kosovo trebalo da dođu do pravno obavezujućeg sporazuma – Vulin ukazuje na ,,koliziju u tekstu“ Strategije, u dva stava:

,,Ako treba da postignemo pravno obavezujući sporazum sa nekim koga oni ne pominju i ne vide ga kao državu, onda teško da to može biti naša obaveza“, kaže Vulin.

Dodaje da ništa što ćemo uraditi na prostoru Kosova i Metohije neće biti uzrokovano našim putem ka Evropskoj uniji i sve što radimo na prostoru Kosova i Metohije radimo zato što mislimo da je to dobro za srpski narod, a ne zato što mislimo da bi se to svidelo evropskoj birokratiji.

,,Rešavanje srpskog nacionalnog pitanja nećemo prepustiti evropskim birokratama“, kaže Vulin.

On je dodao i da je činjenica da postoji određeni zamor u Evropskoj uniji od proširenja.

,,Činjenica je da nam brojne reforme odgovaraju i od naše zemlje čine mnogo bolje mesto za život. Sve to moramo priznati i ići u tom pravcu, ali kad su u pitanju bitni elementi našeg nacionalnonog bića, rešavanja našeg nacionalnog pitanja, o tome ćemo ipak mi odlučivati uz razumevanje pritisaka, ali odbijanje pritisaka“, zaključio je Vulin.

 

Izvor Tanjug/B92, 06. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u