Američki general odgovoran za ubistva svedoka u procesu protiv Haradinaja?

On je odao imena krunskih svedoka protiv Haradinaja, koji su posle toga ubijeni. Mom poznaniku je rekao da čovek mora nekog da skloni s puta ako to odgovara višim instancama“

Američki general Stiven Šuk, koji je na Kosovu bio zamenik šefa Unmika, direktno je odgovoran za likvidaciju svedoka u haškom procesu protiv Ramuša Haradinaja.

To tvrdi Martin Hajperc, koji je bio savetnik nemačke vlade koji je na Kosovu boravio kao finansijski ekspert u zvaničnoj misiji Međunarodne civilne kancelarije, u knjizi ,,Makijato diplomatija“.

Prema pisanju ,,Srpskog telegrafa“,on u knjizi, između ostalog, ukazuje na spregu pojedinih međunaodnih zvaničnika i mafijaša koji su preuzeli vladavinu Kosovom. On je, kako piše, informacije o generalu Šuku dobio od visokog komesara UN iz Badena.

,,Bivši američki general Stiven Šuk, a sada jedan od najviše rangiranih ljudi ovde u Unmiku, ima poveći kriminalni dosije i usko je povezan sa odvašnjom elitom. On je odao imena krunskih svedoka protiv Haradinaja, koji su posle toga ubijeni. Mom poznaniku je rekao da čovek mora nekog da skloni s puta ako to odgovara višim instancama“, prenosi Hajperc podatke do kojih je došao.

,,Srpski telegraf“ navodi i da je Hajperc u knjizi napisao i kako se svedoka rešavao Haradinajev ,,ratni drug“, jedan od vođa OVK Fatmir Ljimaj, kasnije ministar saobraćaja u vladi u Prištini.

,,Glavni svedok optužbe, nekadašnji nadzornik logora detaljno je dokumentovao zločine, ali je u Duizburgu, gde se skrivao u okviru programa zaštite svedoka, nađen mrtav u parku kod Esenberškog jezera. Nakon toga više nije bilo izjava koje bi mogle da se upotrebe, pa je sud morao da obustavi postupak protiv Ljimaja“, piše Hajperc.

Podsetimo, Hajperc je u knjizi ,,Makijato diplomatija“ pisao i o tome da je ,,Kosovo za Srbiju definitivno izgubljeno“, a izvode iz knjige o tome prenela je beogradska ,,Politika„, za koju je on dao izjavu.

Između ostalog, beogradski list je preno i da je Hajperc u knjizi opisivao svoj susret u jednom baru sa Ramušem Haradinajem, koga su Amerikanci posle ranjavanja smestili u bazu Bondstil, jer im je bio potreban da bi kontrolisao Hašima Tačija.

Hajperc, kako se dodaje, nije štedeo prideve da istakne duboki prezir prema dvojici vođa OVK, presvučenih u evropske političare. ,,Oni su bili naši saveznici kada smo se borili protiv Miloševića. Srbija je bila protivnik, a OVK strateški partner. Sada je Srbija naš partner i može se zauzeti kritička pozicija u odnosu na OVK“, rekao je on i dodao da ,,u državnim poslovima nema morala“.

Hajperc je napisao i da su na Kosovu Amerikanci apsolutni gospodari i da su oni u svoju bazu smestili Ramuša Haradinaja kada je bio ranjen.

 

Izvor Tanjug/Politika/B92, 07. februar 2018.

Pratite nas na YouTube-u