Državna duma o Matisovom predlogu: Hvala bogu da smo i to dočekali

Prvi koraci za proširenje kontakata već učinjeni, ali u zatvorenoj varijanti

Širenje vojnih kontakata između SAD i Rusije bio bi razuman korak koji bi omogućio smanjenje stepena sukoba, izjavio je predsedavajući Odbora Državne dume Rusije za odbranu Vladimir Šamanov.

„Hvala bogu da smo to dočekali. Bez sumnje, vojska ima svoju korporativnu sredinu. I, nažalost, nije naša krivica što je u poslednje vreme bila značajno deformisana. Ako je američki ministar odbrane izrazio takvu inicijativu, mi smo poslednjih godina na tome insistirali“, rekao je Šamanov za Sputnjik.

„Smatram da će ovo biti najispravniji, najrazumniji trenutak koji neće samo dozvoliti da se smanji stepen našeg sukoba, već će i značajno obezbediti političko i diplomatsko razmatranje svih najproblematičnijih pitanja današnjice“, dodao je on.

Šamanov smatra da je proširivanje kontakata sa vojskom Rusije potrebno prvenstveno po pitanjima Bliskog istoka, Severne Koreje, prisustva NATO-a na ruskim granicama i pregovora o Sporazumu o uništavanju raketa srednjeg i malog dometa i START-a.

„Evo, ja bih sa stanovišta aktuelnih planova razmatrao četiri prioritetne oblasti“, odgovorio je Šamanov na pitanje u kojim oblastima, pre svega, treba proširivati kontakte.

On je dodao i da su prvi koraci za proširenje kontakata već učinjeni, ali u zatvorenoj varijanti, a sada se to mora prevesti u javnu sferu na nivou šefova međunarodnih struktura Stejt departmenta i Ministarstva spoljnih poslova.

Ranije se američki ministar odbrane Džejms Matis založio za proširenje kontakata sa ruskom vojskom.

 

Izvor Sputnjik, 07. februar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u