Kako ,,Forin polisi“ vidi Mađarsku i Poljsku?

Iako su deo EU, Višegradske zemlje kao da ne misle da će tu ostati zauvek

Zemlje centralne Evrope, članice Evropske unije, poput Mađarske, Poljske i Češke sve češće dolaze u sukob sa EU, a njihovi lideri ocenjeni su kao autoritarni, te se navodi da pod izgovorom ,,slobode govora i demokratije“ skreću s puta, pravdajući svoje odluke kao volju većine.

Naime, kako navodi Dalibor Rohac, autor članka ,,Mađarska i Poljska nisu demokratije već autokratije“ za Forin polisi, lideri posebno Mađarske i Poljske zloupotrebljavaju osvojene mandate, ponašajući se kao da volja većine ne može da bude dovedena u pitanje. Postoji opasnost tako da se ceo ovaj mehanizam ponašanja preslika i na region, a Rohac smatra da glavne greške ovih lidera leže upravo u tome što misle da volja većine parlamenta ne može da bude dovedena u pitanje.

To je greška u razumevanju demokratije koja treba uvek da bude ugrađena u pravni okvir, te moraju da postoje zakonodavna prava koje ograničavaju one koji su na vlasti.

U tekstu se podseća na ,,šalu“ Miloša Zemana, češkog predsednika, koji je u maju prošle godine ruskom predsedniku Vladimiru Putinu rekao da ,,ima previše novinara, treba ih likvidirati“.

Kao ,,međunarodne zvezde“ u svom govoru 2014. godine mađarski premijer Viktor Orban izdvojio je Singapur, Kinu, Tursku i Rusiju, a tada je govorio o ideji ,,libaralne ideologije“. On je naime, sugerisao da Mađarska treba da se odvoji od ,,zapadne ideologije“ pogotovo ističući da ,,ljudi treba da rade šta žele sve dok ne povređuju slobodu drugog“.

ORBAN, ZEMAN I KAČINjSKI ŽELE DA PROMENE EU
Uprkos Orbanovoj uznermirujućoj retorici mnogi političari desnice pohvalili su njegov govor, ocenjujući ga kao veoma iskren. Pojedini su čak smatrali da poruke koje Orban, Zeman i poljski političar Jaroslav Kačinjski šalju, ne znače da oni žele da uruše EU, već da žele da joj pomognu da pronađe put po mnogim pitanjima, pa tako i po pitanju migranata, evropskih hrišćanskih prava i nacionalnog suvereniteta.

Međutim, iako su dobili površne ideološke simpatije štošta ne štima kod ovih ,,eurokrata“. I dok je s jedne strane tačno da nećete naći političke zatvorenike ni u Mađarskoj ni u Poljskoj, kao i to da novinari ne nestaju u noći, da disidenti mogu da se kandiduju na izborima i organizuju proteste, s druge strane, ono što ne štima je to što i Zeman ali i mađarska vladajuća partija smatraju da to što ih je narod izabrao, im daje za pravo da rade šta god požele.

Normalno, konzervativne partije bi bile prve koje bi ukazale da takva vlada vodi u tiraniju. Ipak, u ovim zemljama konzervativne partije kao da su začarane i ne ustaju u odbranu naroda od autokratskih vladara. Prema rečima nekadašnjeg pisca govora Margaret Tačer, Džona O’Salivena, ono što je karakteristično za ove nazadujuće demokrate je ,,groteskno preuveličavanje“.

U Poljskoj je reforma pravosuđa digla na noge Evropu i to je opisano i u detaljnom izveštaju Venecijanske komisije. Odgovor vlade na te reforme je bio da je to moralo tako da se uradi, jer su sudovi bili politizovani od strane prethodne vlasti.

REFORMOM DISCIPLINOVALI PREDSEDNIKE SUDOVA
Međutim, reforme koje je sprovela Poljska pokazale su se kao neustavne. Novi zakon daje ministru pravde diskreciono pravo da postavlja, smenjuje i ,,disciplinuje“ predsednike sudova. Reforma je tako dovela Nacionalni savet pravosuđa pod potpunu kontrolu parlamenta. Novi zakon je primorao skoro 40 odsto sudija Višeg suda da odu u prevremenu penziju i napravio retroaktivni mehanizam za reviziju finalnih presuda.

Ipak, neliberalne reforme nisu ograničene samo na Poljsku. Naime, prošle godine, mađarska vlada je usvojila novu legislativu koja se tiče nevladinih organizacija po ugledu na ruski zloglasni zakon iz 2012. godine, a koji je propisao da NVO koje finansira strana vlada moraju da se registruju kao strani agenti.

Šef poslaničke grupe Fidesa Silard Nemet, govoreći o nevladinim organizacijama koje finansira Džordž Soroš, rekao je da ,,ove organizacije moraju da budu potisnute svim raspoloživim sredstvima i moraju da budu zbrisane“. Netrpeljivost prema Sorošu od strane Orbana i njegove vladajuće partije ide dotle da je Centralno evropski univerzitet, koji finansira Soroš, ostavljen u pravnom limbu.

Tokom poslednje dekade u ove dve zemlje smanjen je stepen vladavine prava i slobode godvora. Po indeksu ekonomskih sloboda Heritidž fondacije, Mađarska i Poljska su ocenjene kao uglavnom neslobodne teritorije. Isti indeks sugeriše da je Mađarska postala represivna teritorija.

VIŠEGRADSKE ZEMLjE SVE BLIŽE MOSKVI

Konflikt između Brisela i glavnih gradova Centralne Evrope se sada nalazi u geopolitičkom vakuumu. Nije slučajno što su Orban i Zeman među najlojalnijim saveznicima Rusije u Evropi. Oni će se braniti time da male zemlje u Evropi moraju da imaju dobar dijalog i odnose sa Rusijom.

Ali tu je po sredi mnogo više nego samo dobar dijalog. Ranije je mađarski ministar okarakterisao sankcije Rusiji od strane EU kao ,,neuspešne“, te rekao da ne vidi Rusiju kao pretnju.

Fides je otišao korak dalje i vezao energetsku zavisnost za Rusiju i čak su dopustili Ruskoj državnoj korporaciji za atomsku energiju da izgradi dva nuklearna reaktora u nuklearki Paks. Projekat je finansiran od strane Kremlja.

Iako su deo EU, Višegradske zemlje kao da ne misle da će tu ostati zauvek. Naime, Zeman je govorio o tome da o ostanku u EU narod Češke treba da se izjasni na referendumu.

Ne treba zanemariti tako lidere ,,pobunjenike“ u ovim zemljama, čije su politike izuzetno autoritarne. Ne treba zaboraviti ni njihovo geopolitičko savezništvo, koje se sve više vezuje za Moskvu, a udaljava od Zapada.

 

Izvor Blic, 07. februar 2018.

Pratite nas na YouTube-u