Matis: Zalažem se za širenje kontakata sa Rusijom

,,Mi moramo više da kontaktiramo sa Rusima“

Američki ministar odbrane Džejms „Besni pas“ Matis založio se za širenje kontakata sa ruskim vojnim zvaničnicima.

„Održavamo stalan kontakt sa predstavnicima Rusije. Ja bih ih nazvao operativnim kontaktima“, rekao je Matis na saslušanju u Kongresu.

Prema njegovim rečima, kontakti se uglavnom tiču borbe protiv terorizma i situacije u Severnoj Koreji.

„Ali mi moramo više da kontaktiramo sa Rusima“, istakao je Matis.

On je takođe izjavio da Rusija podržava ideju o „nuklearnoj eskalaciji“ oružanih sukoba.

„Rusija je modernizovala svoje nuklearno oružje i druge nuklearne sisteme. Ona podržava ideju o ’nuklearnoj eskalaciji‘ oružanih sukoba“, naglasio je šef Pentagona.

On je dodao da je američka „nuklearna trijada“ (interkontinentalne rakete, strateške podmornice i bombarderi) stabilizujući element nacionalne bezbednosti.

„Smatram da ’nuklearna trijada‘ predstavlja stabilizujući element (nacionalne bezbednosti). Ona je, takođe, i sredstvo obuzdavanja onih koji nameravaju da napadnu Sjedinjene Američke Države“, rekao je Matis na saslušanju u Predstavničkom domu Kongresa SAD.

 

Pentagon je u petak objavio američku nuklearnu doktrinu, u kojoj je velika pažnja posvećena razvoju ruskih nuklearnih snaga. Pentagon je, pored drugih potencijalnih pretnji, naveo i Severnu Koreju, Iran i Kinu. Takođe je najavio da će napori SAD biti usmereni na razvoj nuklearnih bojevih glava male snage. Osim toga, u doktrini se navodi da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da troše novac na modernizaciju nuklearnih snaga i razvoj elemenata „nuklearne trijade“.

Sjedinjene Američke Države su izjavile da se u celini zalažu za smanjenje nuklearnog oružja, ali su kritikovale predlog Ujedinjenih nacija o sporazumu o potpunoj zabrani, jer on ne odgovara njihovom trenutnom programu.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je, sa svoje strane, saopštilo da namera SAD da stvori nuklearnu municiju male snage za krstareće rakete, koja je propisana u novoj nuklearnoj doktrini, predstavlja posebnu opasnost, a sama doktrina znatno smanjuje „granične uslove“ za upotrebu nuklearnog oružja.

Matis je istakao i da se SAD nadaju da će se strateško rivalstvo sa Rusijom i Kinom vremenom pretvoriti u partnerstvo.

„Vidimo da Rusija i Kina postaju strateški rivali Sjedinjenih Američkih Država. Nadamo se da će vremenom to pretvoriti u strateško partnerstvo“, istakao je šef Pentagona.

Govoreći o Sporazumu o uništavanju raketa srednjeg i malog dometa, Matis je rekao da SAD insistiraju da Rusija ispuni svoje obaveze u okviru tog sporazuma.

„Imamo stalni problem što Rusija narušava Sporazum“, rekao je on i dodao da „naši pregovarači imaju o čemu da razgovaraju u tom pravcu.“

On je istakao da SAD žele da Rusija poštuje tačke Sporazuma.

„Ali istovremeno imamo opcije u slučaju da Rusija nastavi da sledi svoj put“, rekao je američki ministar.

Matis je istakao da SAD ne nameravaju da se povuku iz Sporazuma.

„Ideja je da pregovarate sa položaja sile i dobijate rezultate“, istakao je šef Pentagona.

Sporazum o uništavanju raketa srednjeg i malog dometa je potpisan u Vašingtonu 1987. godine i ima neograničeni karakter. On zabranjuje stranama da imaju balističke kopnene rakete i krstareće rakete sa radijusom dejstva od 500 do 5.500 kilometara.

 

Izvor Sputnjik, 07. februar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u