Dačić u SB UN: Nameće se pitanje ima li smisla voditi dijalog sa Prištinom

Dačić je pozvao zemlje koje su priznale Kosovo da tu odluku preispitaju kako bi dale podstrek za nalaženje uzajamno prihvatljivog rešenja

Ambasadori članica Saveta bezbednosti UN danas su na sednici posvećenoj Kosovu pozvali Beograd i Prištinu da nastave razgovore, ali su izneli oprečne stavove o situaciji na Kosovu 10 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Oni su na sednici u sedištu UN u Njujorku, na kojoj je predstavljen redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša bili saglasni u osudi ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, ali i o značaju sprovođenja dosadašnjih dogovora Beograda i Prištine radi mira i stabilnosti u regionu.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da 10 godina nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti ,,sponzori tog projekta“ treba da razmisle o posledicama te mere, ocenivši da ,,danas nema jasne perspektive“ Kosova, a da su kosovski zahtevi za članstvo u nekoliko međunarodnih institucija odbijeni.

,,Postoje veliki problemi u pokrajini i međunarodna zajednica mora da ih blisko nadgleda“, rekao je Nebenzja, upozorivši na probleme s korupcijom i organizovanim kriminalom, katastrofalnu ekonomsku situaciju i nizak nivo bezbednosti.

On je rekao da je očekivanje da će broj država koje priznaju nezavisnost Kosova rasti ,,bez temelja“, a da su pojedine zemlje čak i povukle priznanje.

Predstavnik Rusije je podsetio da Priština ne poštuje dogovor o stvaranju Zajednice srpskih opština (ZSO), ističući da su zvaničnici EU ,,tolerantni na tu stagnaciju“, da još nema jasnih naznaka kada će Specijalni sud za zločine OVK početi da radi, a da istovremeno Beograd pokazuje spremnost za nastavak dijaloga i kompromis.

Upozorio je na opasnost koju predstavlja povratak radikalnih islamista iz Sirije i Iraka, navodeći da to predstavlja veliki rizik za Balkan, ali i za celu Evropu.

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli ocenila je da je situacija na Kosovu u poslednjih deset godina poboljšana, da ,,multietnička demokratija na Kosovu“ jača, ali da uvek ima mesta za napredak, dodajući da SAD žele ,,pravi mir“.

Ona je rekla da Beograd i Priština treba što pre da postignu sporazum o normalizaciji odnosa, dodajući da je to ,,dobitak za obe strane“.

,,Naredni meseci su ključni, a benefiti jasni“, kazala je Niki Hejli.

Ona je rekla i da SAD osuđuju ubistvo Olivera Ivanovića, da su ponudile pomoć kosovskim institucijama, ali i da veruju da je Kosovo sposobno da reši taj slučaj.

Predstavnik Kine Vu Haitao je istakao da Rezolucija 1244 treba da bude ,,pravna baza“ i dodao da Kina poštuje suverenitet Srbije.

On je rekao i da Kina pozdravlja dijalog na visokom nivou i da se nada da će Beograd i Priština primeniti dogovore i doći do međusobnog pomirenja i trajnog rešenja koji bi bio u interesu obe strane.

Predstavnik Kine je rekao da je interes naroda na prvom mestu i dodao da Kina podržava rad Misije UN na Kosovu i Metohiji.

Predstavnica Francuske Ana Gegen je pozvala kosovske vlasti da počinioce ubistva Olivera Ivanovića što pre privedu pravdi.

Ona je kazala da je 10 godina od proglašenja nezavisnosti Kosova ,,Francuska na strani Kosova u izgradnji institucija“.

,,Ovo je priča o uspehu, ali veliki deo tek treba uraditi. Kosovo može računati na našu podršku“, rekla je Ana Gegen.

Britanski ambasador pri UN Majkl Rajkroft rekao je povodom 10 godina od proglašenja nezavisnosti Kosova da je ostvaren napredak i da Kosovo ima ekonomski rast.

,,To nije ista zemlja kao pre 10 godina kada je uspostavljen Unmik“, rekao je predstavnik Velike Britanije, dodajući da izgradnja demokratije zahteva vreme.

On je pozdravio izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija koji je kazao da se neće ukinuti Specijalni sud za zločine OVK, ali i pozvao vlasti da reše slučaj ubistva Olivera Ivanovića.

DAČIĆ POZVAO ČLANICE SB UN DA SE FOKUSIRAJU NA PRONALAŽENjE KOMPROMISA ZA KOSOVO
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić apelovao je danas na sednici u Njujorku da se sve članice Saveta bezbednosti UN fokusiraju na nalaženje kompromisnog i održivog rešenja za višedecenijski problem Kosova, a da do tada pruže punu podršku misiji UN (Unmik).

Na sednici u UN na kojoj je razmatran tromesečni izveštaj o radu Unmika, Dačić je rekao da je prisustvo Unmik ,,od ključnog značaja za izgradnju trajnog mira, stabilnosti i bezbednosti i izgradnju poverenja između zajednica i rešavanje problema sa kojima se suočavaju pripadnici srpske i drugih nealbanskih zajednica“.

Dačić je ocenio da su problemi na Kosovu brojni, a bezbednosna situacija krhka i dodao da su neophodni posvećenost, strpljenje i naporan rad kako bi se to promenilo.

On je rekao da će Srbija nastaviti da ,,preduzima aktivnosti u cilju zaštite svojih nacionalnih i državnih interesa, poštujući osnovne postulate međunarodnog prava, a prevashodno principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao univerzalnih vrednosti kojima se potvrđuju sloboda i jednakost među državama i narodima“.

Dačić je državama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova zahvalio zbog dosledne podrške i principijelnog poštovanja Povelje UN i rezolucije SB UN 1244, i pozvao one koje su Kosovo priznale, da tu odluku preispitaju i time daju podstrek obema stranama za nalaženje uzajamno prihvatljivog rešenja kroz dijalog.

Govoreći o situaciji na Kosovu Dačić je ukazao da, iako je još u avgustu 2013. potpisan Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa kojim je predviđeno uspostavljanje Zajednice srpskih opština, to još nije ostvareno.

On je rekao da je Srbija ,,konstruktivno, posvećeno i odgovorno“ učestvovala u dijalogu Beograda i Prištine i ,,dosledno i u dobroj veri implementirala preuzete obaveze“.

Istakao je da je Srbija spremna da nastavi dijalog, ali da se postavlja pitanje hoće li bilo kakav novi dogovor imati smisla, ako posle četiri i po godine od potpisivanja Briselskog sporazuma, nema ni naznaka o primeni dela koji se odnosi na formiranje ZSO.

Dačić je podsetio i na nedavno ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, rekavši da je taj događaj ,,dramatično ugrozio sigurnost na Kosovu i Metohiji i potvrdio nužnost prisustva međanarodne zajednice“.

Dodao je da tri nedelje od tog ubistva nema nikakvih informacija, osim izjava pojedinih predstavnika Prištine da se radi o ,,mafijaško-kriminalnom obračunu“ i da ubistvo sigurno nije etnički motivisano što je, dodao je, ,,samo pokušaj zamagljivanja nesposobnosti ili nespremnosti Prištine da sprovede istragu o ovom gnusnom zločinu“.

Dačić je u govoru podsetio da su kosovske vlasti pokušale da donesu odluku o ukidanju zakona o osnivanju Specijalnog suda za zločine OVK što je izazvalo osudu u međunarodnoj zajednici.

Uz podsećanje na moralnu odgovornost prema žrtvama i njihovim porodicama, Dačić je naglasio da je ,,utvrđivanje krivične odgovornosti i kažnjavanje zločinaca imati nemerljivu vrednost u borbi protiv nekažnjivosti i pokazati da je pravda dostižna za sve žrtve i ponovio spremnost Srbije da pruži sve dokaze kojima raspolaže“.

Dodao je da pozicije koje pojedinci ,,zauzimaju u privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji, ne mogu i ne smeju da budu prepreka ostvarivanju pravde i svakako ih ne oslobađaju krivične odgovornosti za izvršena nedela“.

U tom kontekstu, Dačić je izrazio zabrinutost zbog nedavne odluke Interpola o brisanju međunarodnih poternica za određenim brojem osoba sa Kosova, među kojima su i Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

 

Izvor Beta/Fakti, 08. februar 2018.

Pratite nas na YouTube-u