Hrvatski mediji: Zagreb sad drži u šaci ceo Balkan

Strategija proširenja EU doprinosi ucenjivačkom potencijalu Hrvatske povodom graničnih sporova sa susedima

Hrvatski mediji, analizirajući preporuke Evropske komisije za Zapadni Balkan navode da Hrvatska sada drži u šaci sve susede koji žele u EU i to zbog granica.

Ono što su hrvatski mediji izdvojili kao bitno iz najnovije Strategije EU za Zapadni Balkan je da će pitanje konačnog članstva Srbije i Crne Gore, kao i drugih zapadnobalkanskih pretendenata na članostvo, biti uslovljeno rešenjem bilateralnih graničnih pitanja.

U tom kontekstu citiraju i izjavu predsednik Evropske komisije Žana Kloda Junkera da nerešeno pitanje spora Hrvatske i Slovenije mora hitno biti rešeno.

Hrvatski mediji potom ističu i da je Junker upozorio da se ubuduće neće dopuštati ulazak država s međusobnim otvorenmim graničnim pitanjima, da se u nerešenom arbitražnom sporu Ljubljane i Zagreba radi o bilateralnom, ali i evropskom pitanju.

Nova strategija Komisije i upozorenja da neće biti članstva pre rešenja svih otvorenih graničnih pitanja ne odnosi se na Sloveniju jer ta zemlja nema problema s poštovanjem vladavine prava, sudskih odluka i arbitražnih rešenja nego na Hrvatsku, naveo je u razgovoru za portal Siol.net Borut Šuklje, analitičar i konsultant, bivši diplomata i ambasador Slovenije u Srbiji.

On je rekao, prenosi Jutarnji list, da očekuje da se sada izvrši pritisak na Hrvatsku koja ima nerešena granična pitanja sa svim susedima, osim sa Mađarskom, tim pre što je jedna od tih država Srbija, a EU je zainteresovana da ona postane članica EU.

Oštar komentar imao je mariborski list ,,Večer“ koji tvrdi da je takva strategija EU pogrešna jer će taj pristup uslovljavanja graničnim sporovima dovesti do toga da će ceo region postati ,,talac Hrvatske“.

Jutarnji list prenosi i da je Evropska komisija, iako je u Strategiji navela proširenje kao prioritet, taj put do članstva ipak učinila sa toliko prepreka da proširenje u dogledno vreme uopšte nije realno, a Junker je sve to ,,začinio“ izjavom da proširenja neće biti dok se ne reše svi granični sporovi, a to će posebno uticati na Srbiju.

,,Tako celi Balkan može postati talac službenog Zagreba. Hrvatska nema rešeno granično pitanje ni sa jednom susednom državom osim s Mađarskom. To znači da je u potencijalnom konfliktu sa Srbijom oko granice na Dunavu, s Crnom Gorom zbog granice na moru i Prevlake, te sa BiH u skoro celoj dužini granice. Moglo bi se slikovito reći da Hrvatska sada celi Balkan drži ,za jaja'“, navodi slikovito mariborska ,,Večer„.

 

Izvor Jutarnji list/B92, 08. februar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u