MOD Rusije: Vašington bi da preuzme ekonomska bogatstva Sirije

Američka avijacija osujetila pokušaj sirijske vojske da oslobodi naftnu rafineriju ,,Isba“ od pobunjenika

Poslednje akcije koalicije na čelu sa SAD u Siriji pokazuju da je cilj Vašingtona zauzimanje imovine koja pripada Siriji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Incident koji se (noćas) dogodio, još jednom je pokazao da je pravi cilj nezakonitog boravka američkih snaga na teritoriji Sirije, ne borba protiv međunarodne terorističke grupe DAEŠ, već zauzimanje i držanje pod svojom kontrolom ekonomskog bogatstva koje pripada samo Siriji“, navodi se u saopštenju.

Oni su saopštili da su sirijske snage samoodbrane izvodile operaciju protiv „uspavanih“ ćelija terorističke grupe DAEŠ u području bivše fabrike za preradu nafte „Isba“ u provinciji Dejr el Zor kada ih je napala avijacija koalicije na čelu sa SAD. Akcija prosirijskih snaga nije bila koordinisana sa ruskom vojskom.

Navodi se da je poslednjih dana u području gradova Mazlum, Tabija i Hšam u provinciji Dejer el Zor učestalo granatiranje pozicija sirijske vojske.

„Sedmog februara, sa ciljem da se otkriju i unište bande, jedan od odreda provladinih snaga samoodbrane vršio je obaveštajnu delatnost u pravcu bivše fabrike ’Isba‘ (17 kilometara jugoistočno od mesta Salhijah). Prilikom realizacije zadatka, pripadnici samoodbrane su iznenada granatirani iz minobacača i višecevnih bacača, nakon čega su ih napali helikopteri međunarodne koalicije na čelu sa SAD“, navodi se u saopštenju.

Naglašeno je da je tom prilikom ranjeno 25 pripadnika provladinih snaga.

Američka koalicija je ranije saopštila da su noćas provladine snage izvele „neisprovocirani“ napad na štab Sirijskih demokratskih snaga. U saopštenju se navodi da je zatim koalicija, kako bi „odbila agresiju na partnere koji su učestvovali u borbi protiv DAEŠ-a“, izvela kontranapad. Tom prilikom je ubijeno najmanje 100 sirijskih vojnika.

 

Izvor Sputnjik, 08. februar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u