Brisel upozorio Hrvate: Ako Kinezi grade, biće drastično

Početak radova se, po novom planu, očekuje na proleće i najnovije obećanje je da će most biti izgrađen 2021. godine

Zagrebački ,,Globus“ piše da se još čeka odluka o tome da li će Kinezi graditi Pelješki most.

Kako napominju, iz Brisela stiže upozorenje da će ,,nadzor biti drastičan“, ako Kinezi ,,dobiju posao“.

Iako je ranije objavljeno da će Pelješki most sa pristupnim saobraćajnicama graditi kineska kompanija ,,Čajna roud end bridž korporejšn“, ,,Globus“ piše da se ,,pred finale jednog od najvećih projekata u istoriji moderne Hrvatske, čeka odluka ko će graditi most, Kinezi koji su dali najpovoljniju ponudu ili će se procedura izbora ponoviti“.

,,Izbor kineskog konzorcijuma iznenadio je mnoge u Briselu, jer bi to bilo prvi put da kineski građevinski konzorcijum koristi novac Evropske unije, što bi značilo i ulazak Kineza na velika vrata, ne samo kao investitora u Evropu, nego i kao izvođača radova za projekte za koje je osigurao sredstva Brisel“, navodi ,,Globus„.

Osim kineske kompanije, ponude su dali austrijski Strabag te zajednica ponuđača koju čine italijanski Astaldi i turski IC Iktas Ansat, pisao je ranije zagrebački Jutarnji list.

Strabag, čija je ponuda, kao i ona italijansko-turskog konzorcijuma, bila skuplja za oko 500 miliona kuna, tvrdi da su Kinezi dali dampinšku cenu po kojoj nije moguće izgraditi most.

Jedan od Strabagovih direktora Dragan Pavelić, koji vodi firmu u jugoistočnoj Evropi, tvrdi da se iza kineske ponude kriju mnoge zamke, među kojima je i ona da Kinezi u jednom trenutku odustanu od posla ako Hrvatska odbije da plati ,,dodatne troškove“ kojih će neminovno biti.

Globus navodi da se u Briselu ,,pomno prati sve što se događa oko priprema za izgradnju mosta“. ,,Postoje i oni koji su bili sumnjičavi prema takvom prodoru Kineza u Evropu, pogotovo što je za promociju poslužila Hrvatska kao novoprimljena država“, navodi ,,Globus„.

Kako navodi, pozivajući se na neimenovane diplomate, ako ,,Kinezi dobiju posao, nadzor će biti drastičan, a nije isključeno da bi u slučaju nekih nepravilnosti mogao biti uskraćen i deo novca“.

U tekstu se podseća i da je ponuda kineskog konzorcijuma ,,Čajna roud end bridž korporejšn“, teška 2,08 milijardi kuna uz rok izgradnje tri godine.

,,Kineska državna firma ozbiljno se pripremala za pobedu za ulazak na tržište EU“, navodi Globus i dodaje da njihov savetnički tim predvodi bivši srpski permijer iz vremena Slobodana Miloševića, Radoman Božović, njihov savetnik za ovaj region.

S druge strane, dodaje, u hrvatskom savetničkom timu su Stjepko Boban, nekadašnji predsednik Uprave Hrvatskih cesta i Hrvatskih auto-cesta, te Jadranka Jureško Kero, bivša savetnica predsednice Republike.

Odluka o izvođaču doneta je u poslednjem trenutku, a u 120 dana predviđenih za evaluaciju ponuda događala se prava drama, navodi ,,Globus„.

,,Pre svega, čekao se barem nezvanični stav Evropske komisije o mogućnosti da posao gradnje mosta koji se sufinancira evropskim novcem dobije kineska kompanija. Iako niko nije službeno Hrvatskoj prigovarao davanje posla kineskoj kompaniji, neslužbeno je Zagrebu sugerisano da pričeka s odlukom“, tvrdi ,,Globus„.

Kako dodaje, prema dostupnim informacijama, nekoliko je velikih evropskih građevinskih firmi lobiralo u Briselu da se Kinezima onemogući ulazak na hrvatsko tržište.

Takođe, dodaje se u analizi Globusa, oduvek je postojala pretnja Bakira Izetbegovića i Stranke demokratske akcije da će preko Parlamenta BiH, te u Briselu izlobirati odlaganje gradnje mosta zbog nerešenog graničnog pitanja.

,,U BiH je Hrvatima glavni saveznik Milorad Dodik, koji je Zagrebu poručio da ima pravo na gradnju Pelješkog mosta i da će njegovi zastupnici biti na strani HDZ-a u Domu naroda, gornjem domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, čime bi se blokiralo donošenje odluke o protivljenju gradnji Pelješkog mosta kao zajedničkog stava Parlamentarne skupštine BiH, koju čine dva doma“, tvrdi ,,Globus„.

Ipak, kako navodi, uslov za podršku je što brža realizacija gradnje mosta preko Save kod Nove Gradiške.

Na kraju, zaključuje, kod premijera na stolu ostale su samo dve opcije – ,,ili će se gradnja mosta dati kineskoj kompaniji ili će se takmičenje poništiti uz obrazloženje da sve ponude daleko premašuju procenjenu vrednost nabavke“.

,,Globus“ zaključuje da se početak radova, po novom planu, očekuje na proleće i da je najnovije obećanje da će most biti izgrađen 2021. godine.

 

Izvor Tanjug/B92, 09. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u