Fajnenšel tajms: Za Srbiju dalek put do EU

,,Danas je samo 26 odsto Srba za ulazak u Evropsku uniju“

,,Fajnenšel tajms“ ocenjuje da, posle predstavljanja Strategije EU za Zapadni Balkan, izgledi da te zemlje uđu u Uniju ostaju daleki.

Međutim, kako se dodaje u tekstu čije delove je preno Sputnjik, Evropa ne bi smela da odustane od svoje namere, inače će Rusija i Turska zauzeti njeno mesto.

,,Nakon duge pauze, EU je ponovno spremna da diskutuje o proširenju svojih granica“, ističe FT i podseća da je još prošle godine predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker vladama šest zemalja Zapadnog Balkana obećao ,,pouzdanu perspektivu članstva u EU“.

Britanski list ipak podseća da je od 2004. godine došlo do zamora od proširenja EU na istok i da su problemi sa migrantima izazvali ogorčenje među biračima u Uniji. Autor teksta, međutim,napominje da ne bi trebalo zaboraviti na važan segment, a to je geostrateški značaj koji bi proširenje EU imalo u slučaju Zapadnog Balkana.

Dodaje se i da je i dalje u interesu svih strana da ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU bude realna perspektiva za balkanske zemlje u kojima su mnogi, nakon tolikih godina čekanja na pragu, postali veoma sumnjičavi po pitanju iskrenosti Brisela.

List navodi i da su sve te zemlje nakon teškog perioda devedesetih godina prošlog veka postigle određenu stabilnost, što se takođe mora uzeti u obzir, kao i da je veoma važna uloga Zapadnog Balkana u praćenju velikog migracionog talasa.

,,Obećanja o članstvu aktivirala su niz teških odluka koje su zemlje Zapadnog Balkana donele kako bi postale deo EU. Na primer, Srbija je napravila ozbiljne ustupke u vezi sa Kosovom. Međutim, put ulaska u EU ostaje veoma dug, a u međuvremenu se uticaj EU smanjuje. Danas je samo 26 odsto Srba za ulazak u Evropsku uniju“, piše britanski list.

,,Fajnenšel tajms“ upozorava i da ,,Rusija i Turska spremno čekaju da zauzmu mesto EU ako EU odustane“. List potom navodi i da je činjenica da da ni jedna od šest zapadnobalkanskih zemalja nije ispunila još kriterijume za članstvo. Pošto je Junker izjavio da će se realna perspektiva ocenjivati u skladu sa realnim napretkom zemalja, to znači, navodi FT, da teoretski, neka od tih zemalja može prestići druge na putu ka EU tokom tog perioda. ,,Tu se pre svega misli na to da EU prepozna napredak Albanije i prekine sve teorije o navodnom favorizovanju Srbije na putu ka članstvu“, piše list.

Podsetimo, isti list je pre par dana objavio i tekst u kom se navodi da je EU spremna da u svoje članstvo uključi svih šest zemalja Zapadnog Balkana pa i Kosovo, što je bilo u suprotnosti sa tada objavljenim protivljenjem Španije, u vidu ,,non-pejpera“. Razlog za taj stav Unije je upravo što se preko Balkana odvijaju glavne rute migranata s kojima se EU muči.

U istom tekstu je doduše napomenuto i da neće biti prepreka na putu ka članstvu tih zemalja, kao i da su one trenutno daleko od EU standarda, između ostalog i zbog velikih problema s korupcijom. Takođe, kako je tada napisano, ni jedna zemlja neće moći u EU pre nego što reši sva otvorena pitanja koja postoje već godinama.

REFERENDUM ILI IZBORI
Podsećamo, predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, na konferenciji za medije sa Johanesom Hanom, da su pred Srbijom velike prepreke, o kojima će morati građani da odluče.

Kako kaže, reč je o ,,planinama prepreka“, a istakao je pre svega pitanje Kosova i Metohije, kao i granice sa BiH i Hrvatskom.

,,Da li su to za nas lake prepreke? Nisu, kao Himalaji su, ali ne bismo bili prvi koji su se popeli na Mont Everest“, istakao je Vučić.

Vučić je tu istakao i da je reč o ,,toliko krupnim pitanjima da će građani morati da se izjasne o njima“.

 

Izvor B92/Sputnjik, 09. februar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u