Orban: Srbija štiti celu Evropu

„Nema bezbednog i mirnog Balkana bez Srbije“, naznačio je Orban

Srbija je za Mađarsku ključna zemlja na Zapadnom Balkanu, koja ima veoma važnu ulogu u regionalnoj bezbednosti i nema bezbednog Balkana bez Srbije, poručio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

On je istakao da je Srbija postigla značajne rezultate u prethodnom periodu, da ima „široku“ perspektivu, te da zemlje Višegradske grupe podržavaju bržu integraciju Srbije u EU.

Orban je, na zajedničkoj pres-konferenciji sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, posle sednice dve vlade, istakao da je Srbija uvek bila značajna za Mađarsku, a Balkan je, kaže, „uvek bio ključno pitanje za bezbednost Mađarske“.

Danas su se, kako je rekao, susreli čelnici dveju zemalja koje su svesne svog nacionalnog identiteta i kulture, zasnovane na hrišćanstvu, za koje su koreni veoma važni i koje, kada misle na budućnost, to žele da sačuvaju.

„Sve to daje na aktuelnosti da je Evropa ugrožena u bezbednosnom smislu i svima je problem kako da obezbede sigurnost građana. Srbija i Mađarska treba zajedno da štite svoje granice, državljane i kulturni identitet“, rekao je Orban.

U tom smislu, on je zahvalio Srbiji, predsedniku Aleksandru Vučiću i vladi što su, kako je rekao, pomogli da se na južnim granicama Mađarske zadrži migracija.

Naznačio je da je ponovio ponudu i predlog Mađarske da je spremna da pomogne, kada bude potrebno da se štite južne granice Srbije i da Srbija može da računa na tehničku pomoć ili pomoć u ljudstvu.

Srbija, podvukao je, nije značajna samo za bezbednost mađarske granice, već je ona ključna na Zapadnom Balkanu i ima važnu ulogu u regionalnoj bezbednosti.

„Nema bezbednog i mirnog Balkana bez Srbije“, naznačio je Orban.

Ukazao je da je Srbija proteklih godina napravila velike ekonomske rezultate i da bi neke evropske zemlje mogle da budu ponosne na to.

„Imate veliku i široku perspektivu i opravdano je da EU vidi mogućnost kada razmišlja o Srbiji i vidi njene potencijale, posebno kada Srbija štiteći se od migracija, ne štiti samo sebe, već i celu Evropu“, rekao je Orban.

Upravo zbog toga, naglasio je, zemlje Višegradske četvorke imaju tesnu saradnju sa Srbijom i podržavaju njenu bržu integraciju u EU.

Mađarski premijer je istakao da Mađarska i Srbija u međusobnim odnosima imaju razumevanja, što je, kaže, značajno, jer je pogrešno uverenje u Evropi da zemlje mogu da žive u miru samo ako je nacionalna svest slaba.

Kako je ponovio, nacionalna svest Srbije i Mađarske je jaka, to su samosvesne zemlje, a opet mogu dobro da sarađuju, što je, kaže, „mnogo bolje nego jedan lažni internacionalizam koji probleme stavlja pod tepih“.

„Mi probleme rešavamo, a između Srbije i Mađarske nema nikakvog konflikta“, naznačio je Orban.

Posebno je istakao da je ispunjena molba Srbije da Mađarske investicije ne budu samo u Vojvodini, već i u drugim oblastima i naveo da su mađarske investicije prisutne u Srbiji.

„Ako srpska i mađarska privreda jače sarađuju i Srbija će biti još bliža i dostupna za EU u ekonomskom smislu“, rekao je Orban.

Poručio je da je Mađarska spremna za srpske investicije i da ih očekuje.

„Sada je malo više mađarskih investicija u Srbiji, a nije daleko vreme kada će to biti obrnuto ili će ići obostrano. Očekujemo srpske investitore i spremni smo da budemo spona Zapadnog Balkana i Evrope“, poručio je Orban.

Rekao je i da je obavestio premijerku Brnabić da će Mađarska narednih godina da uvozi četiri milijarde kubnih metara gasa.

Ukazao je da i kulturni odnosi dveju zemalja cvetaju, te da je Mađarska prihvatila molbe srpske strane da se dodatno podrže investicije u kulturu, kada je u pitanju srpska nacionalna zajednica u Mađarskoj.

Zahvalio je Srbiji na podršci i odnosu prema mađarskoj nacionalnoj manjini i dodao da „kada pogleda kako izgleda Karpatski basen, manjinska politika Srbije je za primer, a ono što se dešava u Srbiji je za primer drugima“.

„Drago mi je i da smo završili obnovu sinagoge u Subotici, u koje su obe zemlje uložile značajna sredstva. To je važan spomenik i nadam se da ćemo uskoro i to moći da otvorimo za javnost“, rekao je Orban.

 

Izvor Tanjug/Sputnjik, 09. februar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u