CIA u septembru platila ruskom državljaninu za kompromitujući materijal o Trampu

,,Tajanstveni Rus“ navodno došao do neverovatne zbirke kompromitujućih podataka i snimaka o Donaldu Trampu

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) je 2017. godine ,,misterioznom” ruskom državljaninu platila 100.000 dolara za ukradene programe za hakovanje i informacije koje mogu ugroziti predsednika zemlje, Donalda Trampa.

Nakon meseci tajnih pregovora je tajanstveni Rus, koji je obećao da će isporučiti ukradene alate za kibernetičku špijunažu Američke agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) i neugodne informacije o Trampu, 2017. godine od američkih obaveštajaca dobio 100.000 dolara, izvestio je ,,Njujork tajms“ u petak.

Izvor ističe kako je dobavljač, koji nije identifikovan i koji je imao veze s hakerima i ruskom obaveštajnom službom, američkim agentima ponudio da otkupe ukradene programe NSA, koje je na internet prodaju nudila nepoznata grupa ,,Šedou brokers”.

,,Njujork tajms“ piše kako je novac ruskom dobavljaču isporučen u aktovci u hotelskoj sobi u Berlinu u septembru 2017. Međutim, tada je dobio samo prvi deo od ukupne svote od milion dolara.

Prema američkim i evropskim obaveštajnim zvaničnicima, tajanstveni Rus je navodno došao do neverovatne zbirke tajnih podataka koji potiču ih hakovanih računara agencija NSA i CIA. Navodno su među podacima i kompromitirajući snimci američkog predsednika Trampa s njegovog puta u Moskvu iz 2013. godine.

,,Intersept“ prenosi kako je ova operacija stvorila još više podela unutar CIA, a mnogi američki zvaničnici su ponovili optužbe u vezi uloge ove obaveštajne agencije u istrazi o navodnom ruskom uplitanju na američkim predsedničkim izborima 2016. godine.

Odbor za obaveštajne poslove američkog Senata je još jednom potvrdio navodne veze između Trampa i Rusije tokom predizborne kampanje 2016. i tranzicije vlasti, te upozorava kako će Rusija pokušati da utiče na ishod parlamentarnih izbora od 2018. godine, što je Moskva opovrgnula i nije se htela upuštati u bespredmetne prepirke s američkim zvaničnicima.

 

Izvor Njujork tajms/Logično, 11. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u