Haške sudije i tužioci za presude Srbima uzeli tri milijarde dolara

Da se oko Haškog tribunala „mota” prljav novac udružen s političkim uticajem, pokazuje i slučaj Ramuša Haradinaja, koga su u Hagu branili advokati iz Kancelarije „Matriks Čembejs”, čiji je osnivač Čeri Bler, supruga bivšeg britanskog premijera Tonija Blera

Sudije, tužioci, istražitelji, savetnici, prevodioci, analitičari, sekretari… – haška administracija koštala je građane sveta dve i po milijardi dolara! Brojala je 1.238 zaposlenih iz 84 zemlje. Toliko novca su, prema zvaničnim izveštajima, izdvojile Ujedinjene nacije. Bilo je, međutim, i obilja donacija u novcu i raznim drugim vrstama pomoći.

Tako je u početku ogromna sredstva izdvajala Saudijska Arabija, koja je s tim prestala kada su počele da se podižu optužnice protiv muslimana. Među donatorima su, zvanično, bili i SAD, Kanada, Italija, Holandija, Malezija, Pakistan… Donatori su bili i razne organizacije i institucije, kao što su Fondacija „Rokfeler”, Otvoreno društvo Džordža Soroša, Univerzitet Utreht, Fondacija „Mekartur”…

Ali ni to nije sve, dosta novca „otišlo” je, kroz „crne kanale” – na korupciju. Tako je nedavno izašlo na videlo da je glavni haški tužilac Luis Morena Okampo – koji je bio na funkciji pre Serža Bramerca – bio podmićen. Okampo je priznao da je njegova porodica prikrivala novac kroz različite firme sa adresom na određeno poštansko sanduče.

A da li se isplatio uloženi novac? Stručnjaci kažu da nije, jer tribunal nije ispunio nijedan od svojih zadataka. S obzirom na to da je od 161 osobe, koliko ih je optuženo u Hagu, osuđeno najviše Srba – njih 67, na 1.125 godina robije – moglo bi se reći da je preko tri milijarde dolara uloženo da bi se presudilo Srbima.

Za haške sudije i tužioce, koji su bili uglavnom prosečni pravnici i bez ozbiljnih karijera u matičnim državama, deljenje haške pravde bila je prilika za basnoslovnu zaradu i brzo punjenje džepova. Iako su oni primanja vešto skrivali, zna se da su, zvanično, najveću platu imali predsednik suda i glavni tužilac, a posle njih sudije u većima.

Sudija Alfons Ori je 2008. godine priznao da zarađuje 233.000 dolara godišnje, ili skoro 20.000 dolara mesečno. A u jednom momentu se spekulisalo o tome da Serž Bramerc prima mesečno 40.000 evra.

On je nedavno za nemačke medije rekao da njega niko nije pokušao da podmiti.

– Svake godine moram da UN podnesem račun o svojoj finansijskoj situaciji, uključujući kredite i investicije – naveo je Bramerc.

A na pitanje da li je neko pokušao da manipuliše njime, rekao je: „Što se tiče manipulacija, to je već pitanje definicije. Često sam se sretao sa predstavnicima vlada Srbije, Hrvatske i Bosne. Pogledi koji tamo vladaju ne poklapaju se sa onim što stoji u našim aktima”.

A kada je reč o „nižoj” administraciji u Hagu, plata simultanog prevodioca najviše kategorije, na primer, bila je blizu devet hiljada dolara mesečno. Ostali su, uglavnom, plaćani po satu, i to vrlo visokim sumama.

Naši advokati koji su branili optužene Srbe u tribunalu nemaju saznanja o korupciji, ali kažu da onaj ko javno daje novac i donacije ima presudan uticaj na suđenje.

„U Haškom tribunalu je bilo mnogo političkih uticaja, a oni su pogubniji od korupcije. Zna se ko je to kontrolisao”, kaže advokat Branislav Tapušković. On smatra da je milijarde dolara koje su utrošene na rad tribunala trebalo dati za obnovu područja razrušenih u ratu.

Advokat Miodrag Stojanović, koji je, kaže, za 14 godina bio branilac u tri predmeta i promenio dosta tužilaca i tri sudska veća, ističe da nema indicija da je neko korumpiran.

„Smatram, međutim, da nije trebalo da sude onako kako su sudili. Moj subjektivni osećaj je da su imali naloge kako će raditi. Ne znam čime je to bilo uslovljeno”, kaže Stojanović, za Novosti.

A advokat Toma Fila rekao je da Ujedinjene nacije za tribunal nisu dale – ništa.

„UN nisu izdvojile ni žute banke za taj tribunal. To je plaćala Amerika od početka, direktno”, naveo je Fila za Sputnjik.

„Amerika je plaćala sud tako što je otvorila poseban račun u UN, sa koga se sud plaća i stvara se fikcija da to finansiraju UN.” Dakle, kaže Fila, što se tiče deljenja pravde i finansiranja – sve je Amerika orkestrirala – jer je Tribunal američko čedo i oni su ga i plaćali.

Bacanje para se nastavlja

Zatvaranje suda ne znači i kraj trošenja novca. Sud će preostale zadatke obavljati preko takozvanog Mehanizma suda koji će biti u istoj zgradi u Hagu. Teodor Meron će ostati predsednik, a sudije će raditi po pozivu. Sudije neće, kao do sada, biti stalno zaposlene, već će biti formiran spisak na kome će se naći i nove sudije i oni koji su do sada radili. Plaćaće ih, kao i do sada, Ujedinjene nacije ili Amerika.

Haradinaj plaćao Blerove

Da se oko Haškog tribunala „mota” prljav novac udružen s političkim uticajem, pokazuje i slučaj Ramuša Haradinaja, koga su u Hagu branili advokati iz Kancelarije „Matriks Čembejs”, čiji je osnivač Čeri Bler – supruga bivšeg britanskog premijera Tonija Blera.

Za preskupe advokate, kako se spekulisalo, novac je izdvajala albanska mafija. Kada je Haradinaj uhapšen u Francuskoj po poternici Srbije, on je opet angažovao tu kancelariju, koja je izdejstvovala njegovo oslobađanje iz francuskog grada Kolmara. Reč je o stotinama hiljada dolara.

 

Autor Ljiljana Begenšić

 

Izvor: Večernje novosti, 11. februar 2018.

Pratite nas na YouTube-u