N. Babić: Zašto je Izrael napao Siriju i kako je oboren F-16

Šta se zapravo dogodilo i koliko je štete počinjeno na 12 meta koje je Izrael raketirao, nije poznato

Na službenoj stranici Kremlja je izdato kratko saopštenje u kojem stoji kako je ruski predsednik pozvao Izrael da se uzdrži od bilo kakvih akcija koje bi mogle dovesti do eskalacije napetosti u regiji.

“Razgovaralo se o situaciji zbog akcija izraelskih ratnih aviona koji su izveli raketne napade na ciljeve u Siriji. Ruska strana je poručila da se izbegavaju bilo kakvi koraci koji bi mogli dovesti do novog talasa opasnosti za sve sukobe u regiji”, stoji u saopštenju Kremlja, koje nijednom rečju ne spominje oboreni izraelski F-16 od strane sirijske PVO.

Šta se zapravo dogodilo i koliko je štete počinjeno na 12 meta koje je Izrael raketirao, nije poznato.

Zapravo, uopšte nema nikakvih dokaza, snimaka ili fotografija o posledicama izraelskog osvetničkog talasa udara, kojim se kasnije na izraelskoj televiziji hvalio Benjamin Netanijahu.

S obzirom na to da danas vlada muk o ovom incidentu, podsetimo na jučerašnje dezinformacije koje su kružile internetom, koje su unele pometnju u javnosti koja je pokušala da shvati šta se događa.

Nakon što su Izraelci oborili iransku bespilotnu letelicu, za koju su smatrali da je pretnja njihovim snagama na okupiranom Golanu, pokrenuli su napad na bazu T-4 u blizini Palmire, gde su po izjavama izraelskih vojnih zvaničnika iranske Kuds snage rasporedile dronove za napad na jevrejsku državu.

Međutim, to je službena verzija vojske izraelskog režima, koja je upitna zbog činjenice da su u samom središtu Sirije, još od vremena kada su baza T-4, Palmira i sva okolna područja očišćena od terorista “Islamske države”, ovaj vojni objekt koristili i još uvek koriste ruski vojnici, medicinsko osoblje, pirotehničari i humanitarni radnici. Niko ne negira da su tamo bile i bespilotne letelice, ali one koje se koriste za eliminisanje terorističkih grupa koje se nakon poraza “kalifata” kreću u sirijskoj pustinji.

Provereni izvori navode kako su dana 10. februara izraelski avioni napali nekoliko područja u Siriji, ali je sirijska PVO srušila jedan F-16. U napadu su zapravo sudelovala dva aviona F-16I Sufa i F-15 Baaz. Koristeći se raketnim sistemom PVO S-125 “Pečora-2M” F-16 je pogođen, ali su se piloti uspeli katapultirati i pasti na “sigurno”. Naime, pali su na područje koje kontroliše izraelska vojska, ali je jedan pilot u teškom stanju.

Izraelski avion je oboren i pao je u regiju Al-Džalil, na severu Palestine, a pogodila ga je jedinica sirijske PVO u blizini grada Kuneitre. Od izraelskih projektila su oboreni oni koji su bili usmereni na kritične ciljeve, a nisu gađani oni koji ne bi uzrokovali nikakvu štetu na području Sirije.

Aerodrom “Ben Hurion” u Tel Avivu je bio zatvoren, a sirene za uzbunu su se čule na celoj Golanskoj visoravni i Galileji. Neposredno nakon obaranja avopm, Izraelci su pokrenuli talas “odmazde” i napali položaje sirijske vojske u južnom delu zemlje. Sirijska PVO je uspela da spreči napad i nema nikakvih dokaza o uništenju deklarisanih ciljeva.

Ovo čudi zato što na Tviter stranici izraelske vojske možete videti fotografije vozila za upravljanje dronom, baze T-4, “iranskih” bespilotnih letelica, uništenje jedne od njih, ali objava o pogođenim ciljevima u odmazdi nema.

Nakon svega, izraelske vlasti pozivaju Rusiju da pomogne u smanjivanju napetosti na granici sa Sirijom, što se dogodilo nakon hitnog sastanka izraelskog premijera, ministra obrane i drugih visokih izraelskih zvaničnika.

Elajdža J. Magnier, koji glasi za verodostojan izvor, je pokušao da proturi informaciju da su izraelski avioni gađani iranskim projektilima “Šahin” sa sistema “Mersad”, što je prva objavila izraelska propagandna mašinerija.

Ali odbrambeni sistem “Mersad” je iranski napredni sistem kratkog i srednjeg dometa razvijen 2010. godine. Koristi projektile “Šahin”, koji su domaća nadograđena verzija američkih projektila “MIM-23 Houk”. “Šahin” je u stvari iranska kopija američkih sistema “Houk” i stoga su nekompatibilni sa sirijskom ili sovjetsko-ruskom mrežom sistema PVO.

Sve ovo se događa nekoliko sati nakon što je sirijska vojska uništila poslednje preostale terorističke grupe u “kotlu” u pokrajini Hama i Alepo, likvidirajući u vrlo kratkom roku terorističku enklavu od 1100 kvadratnih kilometara sa 500 okruženih terorista, delom “Islamske države”, ali i koalicije Hajat Tahrir Al-Šam koji su bili zarobljeni unutra.

Glavna komanda sirijske vojske je objavila da je uništavanje terorista i njihovih savezničkih grupa u tom području, uključujući Khanaser, Alepo, Sindžar i Sinah, dovršeno.

Nešto ranije je objavljena vest da je američko vazduhoplovstvo izvelo udare na sirijsku vojsku u mestima Tabija i Kašam, blizu Deir Ez-Zora.

Prvo je ubijeno preko 100 sirijskih vojnika, kasnije se radilo o NDF milicijama, potom o plemenskim borcima, a na kraju je napad izvršen na grupu ruske privatne vojne kompanije “Vagner”, koja je tamo u napadu američkih snaga izgubila od 100 do 150 boraca. Poslednju verziju je na svojoj stranici na Telegramu objavila satirična stranica “Vor Gonzo”, a brojni portali i neke agencije su stranicu citirale kao “verodostojan izvor” i potvrdili “pogibiju preko 100 ruskih plaćenika u Siriji”.

Međutim, ukupna propaganda nestaje kada je zapovednik američkih okupacijskih snaga Džejms Matis komentarisao situaciju.

Objavljeno je “kako su američki ratni avioni, koji su pozvani od američkih jedinica, izveli vazdušne udare na snage koje su napredovale, uništivši im dva tenka, većinu artiljerije, ubivši barem 100 boraca i prisilivši ostatak na brzo povlačenje”.

DAMASK POTVRDIO “40 STRADALIH, MEĐU KOJIMA IMA UBIJENIH I RANjENIH”
Džejms Matis je i sam izrazio sumnje u sve ono što se navodno dogodilo u Deir Ez-Zoru, nazvavši ceo događaj “zbunjujućom situacijom”. Čelnik Pentagona nije mogao dati bilo kakvo objašnjenje “zašto vladine snage napadaju bazu Sirijskih demokratskih snaga”, odnosno Kurda u službi Pentagona u tom području Sirije.

“Zašto kažem da je zbunjujuće? Nemam pojma zašto bi tamo napali. Snage koje tamo su poznate. Očigledno Rusi su znali“, rekao je Matis i dodao, iako ne zna ništa o napadu, “kako je američki odgovor bio opravdan, jer je bio samoodbrana i SAD uvek imaju pravo da se štite”.

“Ne ulazimo u sirijski građanski rat. Mi smo tamo kako bismo se borili protiv ISIL-a, to su radile te jedinice. Zašto su odlučili pokrenuti ovaj napad, moraćete njih pitati. Mi ne znamo”, ovim je rečima Matis pojasnio i za njega neobjašnjivo, iako je za američkog ministra odbrane prilično neobična situacija da ne zna šta mu vojska radi na terenu, posebno ako to može izazvati sukob većih razmera.

S druge strane, sirijska vlada navodi kako nikada nije bilo operacija sirijske vojske i saveznika protiv teritorija koje je okupirao SDF, već samo operacija protiv infiltriranja grupa ili pojedinaca “Islamske države” u područje kojeg vlada kontroliše u pokrajini Deir Ez-Zor.

Strahovi Sjedinjenih Američkih Država da se previše ne involviraju u sukob u Siriji su sve veći. Američki senator Tim Kejn, član Odbora za spoljne poslove i oružane snage, kritikovao je ovaj američki napad.

“Iako mi je izuzetno drago što niti jedan američki ili koalicioni borac nije povređen u tom napadu, duboko me zabrinjava Trampova administracija koja namerno ulazi u veliki sukob bez jasnih ciljeva i odobrenja Kongresa”, rekao je pred odborom senator Tim Kejn.

Valja napomenuti da najmanje nekoliko navodnih “slobodnih novinara” u Siriji, jedan navodni “ruski dopisnik” i dobro poznati američki plaćenik, ovaj napad je toliko preuveličao, “informišući javnost u realnom vremenu” na temelju izjave neimenovanog oficira američke Centralne komande (CENTCOM), koja nikad nije komentirisala operaciju “Inherent Rizolv”, jer je to zadatak portparola koalicije, pukovnika Rajana Dilana.

Ovaj napad, nepoznatog opsega, deo je psihološkog ratovanja i širenja dezinformacija. Lažni “ruski dopisnik” je otišao toliko daleko da je rekao da je u američkom napadu ubijeno “130 ruskih plaćenika firme Vagner”. Dva sata ranije je na Tviteru objavio informaciju kako bi sirijske snage trebale napasti ciljeve koje su SDF snage zauzele u regiji, čime je nepotrebno uzbunio sirijske vojne snage. Nakon svega blogeri “Vor Gonzo” na internetu objavljuju “transkript razgovora” vezista plaćenika grupe “Vagner” koji “potvrđuje kako su jedinice ove ruske privatne vojne firme izgubile stotine ljudi”.

Ova tri slučaja su dokaz s kolikom opreznošću treba prenositi informacije iz “izvora” na Tviteru, slobodnih novinara koji u realnom vremenu izveštavaju iz Sirije, iako su negde u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, a najbliži u zalivskim monarhijama ili Bejrutu. Sirijske vlasti trebaju posvetiti veću pažnju onima koji se predstavljaju kao prijatelji sirijskog naroda i dobro proveriti nejasne metode i ciljeve svih koji izvještavaju “sa sirijskog teritorija”, jer ovakva propaganda vrlo lako može dovesti do velikog regionalnog sukoba, možda i konfrontacije američkih i ruskih snaga.

U međuvremenu, ono što se može potvrditi, je likvidacija vođe Al-Nusra Fronta, Abu Jamana, koji je ubijen sa pet njegovih telohranitelja u Džisr Al-Šuguru u pokrajini Idlib. Ubili su ih dezerteri iz iste terorističke organizacije.

U obližnjem području, na severu Sirije, oboren je turski helikopter Agusta/TAI T-129B ATAK, kojeg su kurdske IPG snage oborile u Al-Kudahu u području Rajo, severozapadno od Afrina. Dvojica turskih pilota su ubijena. To je ono što se može potvrditi, dok izveštaji “ratnih reportera”, koji na Tviteru objavljuju vesti stotine i hiljade kilometara daleko od Sirije, treba uzimati s velikom rezervom i uporediti ih sa službenim izvorima više aktera u sirijskom sukobu.

 

Izvor Logično, 11. februar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u