Štrahe: Pogrešno je pritiskati Srbiju da prizna Kosovo

,,Srbija je bez sumnje jedna od najvažnijih zemalja u regionu i garant mira i stabilnosti“

Priznanje Kosova jedino je stvar Srbije, a pritiskati je da prizna Kosovo je pogrešan put, poručio je austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe uoči posete Beogradu.

— Mislim da je priznanje Kosova jedino stvar Srbije. Pritiskati zemlju zbog toga bio bi pogrešan put. Austrija bi trebalo da tu kao neutralna zemlja ima ulogu posrednika – rekao je Štrahe za ,,Politiku„.

Štrahe je podsetio da je njegova Slobodarska partija oštro kritikovala austrijsko priznanje Kosova, ali da je to sad činjenica koja se više ne može menjati.

Austrijski vicekancelar je rekao da se nada da je, u okviru Briselskog dijaloga između Beograda i Prištine, moguć kompromis.

Ističući da je Srbija bez sumnje jedna od najvažnijih zemalja u regionu i garant mira i stabilnosti, Štrahe navodi da se naša zemlja u pogledu članstva u EU nalazi na veoma dobrom putu.

— Želimo da na Zapadnom Balkanu unapređujemo pomirenje, demokratiju, blagostanje i stabilnost. Najbolje sredstvo za to je proces pristupanja EU. I u našem je interesu da Srbija ima konkretnu i verodostojnu perspektivu u pogledu pristupanja EU – smatra Štrahe.

Prema njegovim rečima, pravo na samoopredeljenje severa Kosova ili autonomija bi bili poželjno.

— Ali za to su, nažalost, svakako potrebni dugi i komplikovani pregovori. Čini mi se da je Priština po tom pitanju vrlo neuviđavna – kazao je Štrahe, koji će se sutra sastati sa Ivicom Dačićem, srpskim šefom diplomatije.

 

Izvor Tanjug/Blic, 11. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u