Govedarica demantovao Mektićevu izjavu, njega demantovao snimak

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić optužio srpski narod za genocid u Srebrenici

Predsednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je danas da izjava ministra bezbednosti u Savetu ministara Dragana Mektića da „Srbi moraju da prođu katarzu i priznaju genocid u Srebrenici“ nije stav Mektića niti SDS-a.

Govedarica je rekao da je Mektić juče novinarima saopštio da je „reč o jednoj izmontiranoj izjavi“ s ciljem njegove diskreditacije.

„Evidentno je da se jedan duži vremenski period vodi haranga protiv Mektića, odnosno ministra bezbjdnosti u Savjetu ministara. Odbacujem sve to sa jasnom teorijom – u BiH u proteklom ratu dešavali su se zločini na sve tri strane“, rekao je Govedarica.

On je istakao da sve tri strane danas, posle toliko godina moraju da pogledaju istini u oči i da osude pojedinačne zločine iza kojih su stajale određene ličnosti kako bi se došlo do pomirenja i obezbedili na taj način budućnost koja je potrebna svim građanima koji žive u BiH.

Mektić je za „Večernji list“, izdanje za BiH, rekao da „Srbi moraju da prođu katarzu i priznaju genocid u Srebrenici“, te da „postoje relevantni dokumenti koji dokazuju genocid“, ali je juče na konferenciji za novinare u Sarajevu demantovao da je to rekao i istakao da se u Srebrenici desio stravičan zločin.

Nakon Mektićevog demantija, Večernji list objavio je na svojoj veb stranici audio-snimak koji potvrđuje autentičnost njegove izjave, a oglasio se i novinar Hasan Hajdar Diab, koji je radio intervju.

On je naveo da su u tom listu bili primorani da emituju tonski zapis njegovog razgovora sa Mektićem, isključivo zato što ga je Mektić negirao i demantovao, čime je doveo u pitanje njegov kredibilitet kao novinara.

„Decidno i doslovno na moje pitanje `Smatrate li da je u Srebrenici izvršen genocid, Mektić je rekao `Da. Oni moraju proći katarzu i moraju to priznati…`“, naveo je novinar.

 

Izvor Srna/Fakti, 12. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u