Zapadni mediji: Zlatna medalja za Kimovu sestru u Južnoj Koreji

Kimova sestra pozvala južnokorejskog predsednika da poseti Pjongjang i da odigra „odlučujuću ulogu“ u ujedinjenju dveju Koreja posle sedam decenija

Kada bi „diplomatski ples“ bio olimpijska disciplina, Severna Koreja bi osvojila zlatnu medalju, ocenjuju zapadni mediji posetu sestre severnokorejskog lidera Kim Jo Džong Južnoj Koreji povodom otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Trodnevna ofanziva šarma Pjongjanga u vidu Kim Jo Džong nije prošla nezapaženo u svetskoj politici, a ni u svetskim medijima.

Dok Si-En-En piše da je ona bila zvezda Olimpijade i naziva je „Ivankom Tramp Severne Koreje“, agencija Blumberg navodi da je Kim Džong Un kao odgovor na sankcije Trampove administracije uputio na Olimpijske igre novo oružje — svoju sestru.

Ona je Južnu Koreju napustila privatnim avionom svog brata, nakon što je predsedniku Mun Džae Inu prenela bratovljevu poruku da se nada zajedničkom samitu dveju Koreja, prenosi AP.

Njen poziv južnokorejskom predsedniku da poseti Pjongjang i da odigra „odlučujuću ulogu“ u ujedinjenju dveju Koreja posle sedam decenija, bio je, po oceni Blumberga, vrhunac „ofanzive šarma“ sa ciljem da sruši američki narativ o tome da je Kim Džong Un „ludak“ koji muči svoj narod i može da digne u vazduh Njujork ili Los Anđeles ako ne bude po njegovom.

Rojters prenosi ocenu analitičara i bivšeg južnokorejskog ministra Kim Sung Hana, koji kaže da je Sever iskoristio Olimpijadu da „zabode klin“ u odnose između Južne Koreje i SAD i eventualno izazove ublažavanje sankcija.

Otkad je pre mesec dana Kim Džong Un iznenadio svet najavom da će Severna Koreja učestvovati na Olimpijskim igrama, južnokorejski predsednik Mun Džae In je odložio vojne vežbe, ugostio Kimovu sestru i uslovno prihvatio njen poziv da poseti Sever.

„Jasno je da je Severna Koreja osvojila zlato. Njena delegacija i sportisti su u centru pažnje, a sestra Kim Džong Una je pred južnokorejskom javnošću i svetom pokazala elegantan osmeh. Makar za trenutak, izgledalo je kao da je to normalna država“, kaže južnokorejski analitičar.

Međutim, američki ministar odbrane Džim Matis kaže da je prerano reći da li približavanje Severne i Južne Koreje tokom Zimskih olimpijskih igara nudi šansu za mir na Korejskom poluostrvu.

On odbacuje navode da bi makar i privremeno otopljavanje odnosa između Seula i Pjongjanga moglo da pokvari veze Seula i Vašingtona.

Učešće Severne Koreje na ZOI već je omogućilo Kimu da podrije pritisak američkog predsednika, imajući u vidu da su neke sankcije privremeno ukinute do kraja Igara, navodi Blumberg.

Pitanje je da li SAD i Južna Koreja mogu da ostanu ujedinjene u održanju pritiska na Severnu Koreju. I dok Trampovi savetnici prete vojnom akcijom da spreče Kima da dođe do nuklearnog oružja, Mun želi da spreči rat koji bi opustoštio Korejsko poluostrvo.

Kimov poziv Munu za sastanak bio je „briljantan diplomatski manevar“, kaže Andrej Lankov, istoričar na Kukmin univerzitetu u Seulu.

Ako prihvati poziv, Mun će iznervirati Trampa, a ako odbije, SAD i Južna Koreja delovaće „bezrazložno ratoborno“, smatra on.

„Poziv i prisustvo Severne Koreje na Igrama šalje signal da su Severnokorejci spremni da razgovaraju. A taj signal pomaže protivnicima vojne opcije u Vašingtonu i u svetu“, kaže Lankov.

 

Izvor Sputnjik, 12. februar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u