Vučić u klinču sa HR novinarima: Nećete dobiti poniznost koju očekujete

Predsednik Srbije ušao je u raspravu sa hrvatskim novinarima, koji su u insistirali na njegovom govoru u Glini 1995. godine

Upitan da li će se izviniti zbog tog govora, srpski predsednik je rekao da ,,tu vrstu poniznosti od njega neće videti“.

Na konferenciji nakon razgovora sa Srbima u Vrginmostu, novinari iz Hrvatske su ga nekoliko puta pitali o tom govoru, u kom je obećao da ,,Srpska Krajina i Glina nikada neće biti Hrvatska“ i da ,,ustaška vlast tu neće moći da dođe“.

Vučić je najpre rekao da mu je pitanje o Glini i tome da li smatra da je to ,,sprski grad kao 1995. godine“, od kako je stigao u Hrvatsku postavljeno više puta, a onda je izjavio:

,,Mera vaše podrške i poštovanja je direktno proporcionalna meri poniznosti koju očekujete od nekog ko je došao. Ali, tu vrstu poniznosti i straha, i potrebe da vam se dodvoravam nikada od mene nećete videti“, rekao je Vučić.

Zatim je rekao da je tokom posete Zagrebu bio pristojan, odgovoran i učtiv i da ne želi da na uvrede i klevete odgovara uvredama i klevetama.

,,I danas sam slučao o sebi najgore stvari i neistine. Ali, neću da odgovaram. Nemoguće je da je to jedino što imate da me pitate“, rekao je on.

Vučić je rekao i da Hrvatska i Srbija nemaju drugih spornih pitanja oko granice osim 36 kilometara na Dunavu, a zatim je ponovio je ono što je rekao i nakon sastanka sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović da Srbija i Hrvatska ,,imaju potpuno različite poglede na to šta se dešavalo pre 23 i 28 godina, ali da to ne znači da ne bi trebalo da pričamo i razgovaramo“.

Vučić je novinarima rekao i da su mu sinoć saradnici pokazali kako je opisan u hrvatskim medijima, između ostalog i kao četnik, i ponovio da niko iz njegove porodice bliže i šire nikada nije bio četnik, već da su kuće Vučića zapalili Hrvati, ali da se on nikada neće žaliti i tražiti nečije izvinjenje.

,,I dodatno sam srećan što to nikada ni jedan premijer ili predsednik iz Hrvatske neće doživeti sličnu hajku u Srbiji”, dodao je Vučić.

Pošto su neki novinari insistirali na govoru iz Gline, Vučić je ušao u verbalni sukob sa njima i istakao da takav stav nikud ne vodi.

,,Ta mera ponižavanja i poniznosti, da bi po vama bio dovoljno dobar kako bi se razgovaralo sa nekim u Hrvatskoj, plašim se da neće dovesti ni do kakvih rezultata“, rekao je Vučić.

Srpski predsednik je rekao i da je ,,izmišljen deo o Velikoj Srbiji u tom govoru“, a pitao je i da li je važno ko je spalio kuće njegove porodice.

,,Deset puta sam vam rekao, ali vi mene očigledno ne razumete. Mi imamo potpuno različita gledanja na stvari. Kad vi ’95. hvalite kao ‘Oluju’ i vama je to praznik, nama je to tuga i to je kod svih Srba. Ali to nije razlog da ne razgovaramo ili je to razlog da me gledate s mržnjom?“, zapitao je Vučić.

Rasprava s novinarima je potrajala desetak minuta, a Vučić je tokom nje nekoliko puta rekao hrvatskim novinarima ,,da budu pristojni i da ga ne prekidaju kako bi odgovorio”, dodajući rečenicu koju je često izgovarao i u Srbiji kada bi ušao u ,,okršaj“ sa predstavnicima sedme sile: ,,Pustite me da odgovorim, ali ono šta ja hoću, a ne ono što vi hoćete“.

Inače, tokom razgovora sa novinarima je nekoliko puta stao u zaštitu hrvatske predsednice i rekao da mu smeta što nju vređaju zbog poziva koji mu je uputila.

 

Izvor B92, 13. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u