Zorana Mihajlović ponovo protiv populacionih mera vlade

,,Većina izabranih slogana u ovoj akciji jednostavno stavlja obavezu ženama, tačnije imperativ da rađaju decu što, uverena sam, može samo da izazove kontraefekat“

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović smatra da su izabrani slogani za podsticanje rađanja promašili temu i da su uvredljivi za žene.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost navela je da slogani ,,javno sramote žene“ i da pokazuju nerazumevanje njihove uloge u Srbiji, ali i demografskih okolnosti.

,,Većina izabranih slogana u ovoj akciji jednostavno stavlja obavezu ženama, tačnije imperativ da rađaju decu što, uverena sam, može samo da izazove kontraefekat“, navodi ona.

Kako je istakla ministarka koja je i članica Vladine komisije za populacionu politiku, niko nema pravo da naređuje ženama da rađaju, niti da krivi žene za stopu nataliteta i da ih doživljava kao nekakve mašine za rađanje.

,,Svaka akcija na temu povećanja nataliteta za cilj treba da ima da se građanima probudi svest zašto je važno da nas bude što više, zašto je dobro da svako dete ima brata ili sestru, zašto je dobro imati porodicu sa više dece. Osim konkretnih podsticaja rađanje dece isprepletano je i sa uslovima u našem zdrastvu, obrazovanju, medijima, ali sa kulturnim životom naše zemlje. Zato mislim da komisija koja je izabrala ove slogane nije dovoljno sagledala čitavu sliku o problem nataliteta u Srbiji“, smatra Mihajlovićeva.

Ministarstvo kulture i Savet za populacionu politiku objavili su u utorak izabrane slogane koji bi trebalo da podstaknu rađanje u Srbiji.

Umesto tri, izabrano ih je šest, uglavnom se u njima koristi rima, a u nekima i imperativ.

Prvo mesto dele slogani „Ljubav i beba – prvo što nam treba!“ i „Rađaj, ne odgađaj!“, na drugom mestu su „Mama – neću sama, tata – hoću brata“ i „Dosta reči, nek zakmeči“, a na trećem „Čuda se ne dešavaju. Čuda se rađaju“ i „Nek se deca rađaju i lepe stvari događaju“.

Za izabrane slogane su podeljene i novčane nagrade.

 

Izvor B92, 14. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u