Plenković: Hrvatska nema nameru da popušta Srbiji

Plenković istakao da Zagreb sa Beogradom ima dva nivoa odnosa – jedni su aktuelni i budući, a drugi su u vezi sa prošlošću

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je učestvovao na radnom ručku kolegijuma u Evropskoj komisiji, izjavio je da njegova vlada, iako snažno proevropska, ,,nema nameru da popušta Srbiji“ samo zato što nešto piše u strategiji EU za Zapadni Balkan, prenosi ,,Večernji list„.

Kako navodi list, Plenković je rekao da hrvatska Vlada želi da gaji dobrosusedske odnose i pomogne svim susedima na putu reformi i putu prema EU, ali je takođe dodao da sa Srbijom ima dva nivoa odnosa.

Istakao je da Zagreb sa Beogradom ima dva nivoa odnosa – jedni su aktuelni i budući, a drugi su u vezi sa prošlošću.

,,Sve teme stavili smo na sto, našli metodologiju kako da o njima razgovaramo, uključujući i pitanja procesuiranja ratnih zločina, i pitanja zaštite manjina, nestalih, granica, kao i ratne odštete“, dodao je hrvatski premijer.

,,Jesu li to ili ne elementi strategije, to nije bitno, to je nešto što Hrvatska rešava, jer smatra da to treba rešiti“, napomenuo je Plenković.

,,Samo istinom, zaključenjem tih procesa koji su još sa nama jer nisu do kraja zaključeni, možemo ići i prema pomirenju i prema saradnji i prema zajedničkom suživotu u okviru EU“, rekao je Plenković, odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj pres-konferenciji sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, prenosi Večernji list.

 

Izvor Tanjug/RTS, 15. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u