Podgorica bi da zakonski primora sveštenike SPC da polažu ,,crnogorski jezik“

U Crnoj Gori predložen sporan zakon kojim se otežava rad SPC u ovoj zemlji

Predloženi crnogorski zakon o strancima sadrži propis koji će obavezivati sveštenike Srpske pravoslavne crkve koji dolaze iz Srbije i BiH u Mitropoliju crnogorsko-primorsku da polažu crnogorski jezik i prilože potvrdu da je registrovana verska organizacija za koju rade, kako bi dobili dozvolu za privremeni boravak. Reakcije poslanika Demokratskog fronta i Ujedinjene Crne Gore bile su burne. Upozoravaju da se tim zakonskim rešenjem sprema novi progon sveštenika Mitropolije.

— Ovo je skandal! Nastavlja se pritisak na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori kako bi se onemogućila njena delatnost i misija – kaže za ,,Novosti“ prof. dr Budimir Aleksić, poslanik DF. – Krše se ljudska prava i želi poniziti Mitropolija crnogorsko-primorska koja sada kao najstarija ustanova mora da donosi potvrdu kako treba da se registruje u policiji po zakonu iz 1979!

U vladajućoj koaliciji u svemu ovome ne vide ništa sporno. Poslanik DPS-a Dragutin Papović kaže da je tačno da MUP nema registar verskih zajednica, ali da ima evidenciju. Navodi da su se u Crnoj Gori sve verske organizacije, posle obnove nezavisnosti 2006. prijavile kod crnogorskih institucija, osim Mitropolije crnogorsko-primorske.

 

Izvor Večernje novosti, 15. februar 2018.

Pratite nas na YouTube-u