Vulin i Dačić oštro odgovorili Gabrijelu

Dačić: Realnost je samo to da je Gabrijel ministar u odlazećoj vladi; Vulin: Srbija neće priznati Kosovo zarad puta u EU

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je da Srbija neće priznati Kosovo.

On je to rekao povodom izjave nemačkog šefa diplomatije Zigmara Gabrijela, koji je u Prištini rekao da je krajnji cilj njegove zemlje da omogući ulazak Kosova u članstvo EU, te da će jedan od najvećih izazova biti ubediti pet zemalja članica Unije da priznaju kosovsku nezavsnost.

Vulin je u izjavi za javnost rekao da kada god je Nemačka bez dogovora i saglasnosti govorila u ime čitave Evrope, stvari su krenule po zlu i čitav svet je patio.

„Izjava ministra Gabrijela je potvrdila, još jednom, da u Evropi malo koga, a možda i nikoga, ne zanima koliko je Srbija stvarno uspešno i demokratsko društvo. Kada bi se članstvo u Evropi stvarno merilo samo na osnovu uspeha u vladavini prava ili medijskim slobodama, Srbija bi odavno bila članica Evropske unije. Ali, njih izgleda, zanima samo jedna stvar – da priznamo Kosovo i ništa drugo. Srbija neće priznati Kosovo i Metohiju, a posebno ga neće priznati da bi bila članica Evropske unije“, naveo je Vulin.

Podsetimo, Gabrijel je posetio istog dana Beograd i Prištinu i manje ili više biranim rečima izneo očekivanja Nemačke u pogledu pitanja Kosova.

 

Izvor Tanjug/B92, 15. februar 2018.

DAČIĆ: PUTUJ, GABRIJELE
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da bi šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel trebalo da prihvati realnost, a ne Srbija, kao što je Gabrijel rekao.

Prema Dačićevim rečima, realnost je da je sadašnja nemačka vlada u odlasku.

„Pozdravite ga. Putuj, Gabrijele i prihvati realnost da je sadašnja vlada Nemačke u odlasku“, rekao je Dačić u izjavi za Insajder.

Šef srpske diplomatije nije želeo da odgovara na dodatna pitanja uz objašnjenje da nije u zemlji, ali je rekao da će Gabrijel od njega dobiti odgovor u subotu.

Ministar spoljnih poslova Nemačke je najvišim zvaničnicima Srbije i Kosova preneo predlog za suštinu pravno obavezujućeg sporazuma dve zemlje, kojim se predviđa da Beograd prihvati nezavisnost Kosova, ali ne i da je formalno prizna, navedeno je danas na portalu gazetarexpress.com.

Prema tom predlogu, Srbija treba da prihvati postojanje države Kosovo, ali nije obavezna da je formalno prizna.

Nemački šef diplomatije je u sredu u Beogradu i Prištini predstavio predlog u nijansama. On je rekao da Srbija treba da prihvati nezavisnost Kosova, ali nije pomenuo reč priznanje.

,,Ako Srbija želi kretanje prema EU, vladavina prava i prihvatanje nezavisnosti Kosova je osnovni uslov“, kazao je Gabrijel.

On je u Prištini naveo i da će njegova zemlja uticati da Kosovo prizna još pet zemalja, članica EU, koje to nisu učinile.

Isti stav je preneo i zvaničnicima Kosova, premijeru Ramušu Haradinaju, predsedniku Hašimu Tačiju i predsedniku Skupštine Kosova Kadriju Veseljiju, sa kojima se juče i danas susreo u Prištini.

 

Izvor Beta/B92, 15. februar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u