Gabrijelov predlog: Srbija i Kosovo kao dve Nemačke?

Nemački šef diplomatije konkretizovao svoju ideju o sporazumu Beograda i Prištine

Prišinski portal Gazeta ekspres piše da je šef nemačke diplomatije izneo predlog koji uređuje pravno-obavezujući sporazum između Prištine i Beograda.

Prema tvrdnjama tog portala, Zigmar Gabrijel je u tom predlogu naveo da bi Srbija trebalo da prihvati postojanje države Kosovo, ali nije obavezna da je i formalno prizna.

Kosovski portal na albanskom jeziku navodi da se čini da se i na diplomatskom nivou oblikuje ideja, koja se dugo pominje, o tome da bi ,,Kosovo i Srbija trebalo da uzajamne odnose urede prema modelu dve Nemačke“.

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel rekao je u sredu u Prištini, kako ga je preneo Rojters, da bi Srbija trebalo da prihvati nezavisnost Kosova kako bi ušla u EU, što je, podsetimo, izazvalo reakcije u Srbiji. Rojters je dan ranije naveo i da je Gabrijel taj stav o prihvatanju Kosova rekao i zvaničnicima Srbije.

,,Ako Srbija želi da napreduje ka EU, primarni uslov je izgradnja vladavine zakona, ali prirodno takođe i prihvatanje nezavisnosti Kosova“, kazao je u sredu uveče Gabrijel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem, izvestio je Rojters.

Gabrijel je dodao da će njegova zemlja pomoći da Kosovo prizna još pet zemalja, članica EU, koje to nisu učinile – Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka, navodi Rojters.

 

Izvor Tanjug/B92, 16. februar 2018.

Pratite nas na YouTube-u