Ponovo otvorena istraga o zločinu u Dobrovoljačkoj?

Nezvanični izvori banjalučkih ,,Nezavisnih novina“ navode da je naložena reaktivacija istrage o slučaju ,,Dobrovoljačka“

Ustavni sud BiH naredio je Tužilaštvu da u roku od tri meseca odluči po prigovorima za obustavljanje istrage u slučaju ,,Dobrovoljačka ulica“, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, banjalučki dnevnik piše da je u ovom predmetu nedavno ponovo aktivirana istraga, koju je protiv nekoliko osoba, uključujući Ejupa Ganića i Jovana Divjaka, obustavio međunarodni tužilac Džud Romano i to samo nekoliko dana pre nego što će napustiti BiH.

Odluka Ustavnog suda BiH donesena je na osnovu apelacija Bogdane Tomović, majke Zdravka Tomovića, koji je kao vojnik ubijen u napadu na kolonu JNA u Sarajevu u Dobrovoljačkoj ulici, i Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, koji je kao poručnik JNA ubijen 1992. godine u Sarajevu na Skenderiji.

Apelacije su usledile nakon što duže od pet godina nije odlučeno o njihovim prigovorima zbog obustavljanja istrage.

Istraga u slučaju stradanja u Dobrovoljačkoj ulici mora da bude okončana i u cilju pravde insistiraćemo na nastavku istrage i podizanju optužnice protiv visokih vojnih i političkih zvaničnika tadašnje BiH, istakli su predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Oni su, kako prenose banjalučke Nezavisne novine, naglasili da ih raduju informacije da je Tužilaštvo BiH ponovo otvorilo taj predmet i da je Ustavni sud BiH rekao da moraju odgovoriti po pritužbama na odluku o nesprovođenju istrage.

,,Slučaj ‘Dobrovoljačka ulica’ je slučaj koji najbolje oslikava karakter sukoba na ovim prostorima i nameru i želju da srpski narod u potpunosti bude proteran iz Sarajeva. Imali smo situaciju da je međunarodni tužilac obustavio istragu i napustio BiH i očigledno je da su ti ljudi imali zadatak“, rekao je Milorad Kojić direktor Republičkogcentra za istraživanje rata.

Kojić je na konferenciji za novinare rekao da istraga u tom slučaju mora da bude okončana jedino na način da se podigne optužnica i dodao da će sa porodicama žrtava u Dobrovoljačkoj ulici iduće sedmice održati i pres-konferenciju.

Nedeljko Mitrović, predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, kaže da ohrabruje ponovo aktiviranje istrage u predmetu ,,Dobrovoljačka ulica“.

,,Očekujem da će Tužilaštvo BiH isto postupiti i u predmetima ‘Tuzlanska kolona’, ‘Sijekovac’, kao i u svim drugim predmetima ratnih zločina koji su počinjeni na Srbima na području FBiH“, rekao je Mitrović.

Dodao je da su na svim sastancima sa predstavnicima pravosuđa BiH i glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom zahtevali da se aktivira slučaj ‘Dobrovoljačka ulica’ i oni su to i obećali, ali teško je očekivati da će procesuiranje ratnih zločina u BiH biti završeno u interesu svih.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 16. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u