Junker: SAD protiv vojne saradnje u EU jer ne žele da postanemo nezavisni

Predsednik Evropske komisije protiv odlučivanja konsenzusom kada se radi o bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU

Evropska unija treba da se odrekne sistema donošenja jednoglasnih odluka dostizanjem sveevropskog konsenzusa kada se radi o sferi odbrane – izjavio Žan Klod Junker.

Predsednik Evropske komisije ovako je nastupio na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti. Svoju poziciju – koja, nema sumnje, nije lična – dodatno je ovako obrazložio:

„Sistem jednoglasnih odluka ne omogućava operativno dejstvovanje ni donošenje mera neophodnih u sferi odbrane. U pokušajima da dođemo do kompromisa prihvatljivog za sve države-članice – nikada nećemo moći da obezbedimo postavljanje vojske za borbu. Zato nam je u Evropskom savetu – povodom odluka koje se tiču odbrane – potrebno odlučivanje kvalifikovanom većinom“

Junker je otkrio da Sjedinjene Države smatraju da bi Evropska unija – razvijanjem evropske odbrane – postala „isuviše nezavisna“:

„Mnogi tako misle sa one druge strane Atlantika. Smatraju da bi Evropska unija postala preterano nezavisna. Međutim, mi se ne možemo oslanjati samo na NATO. Moramo raspolagati i sopstvenim odbrambenim mogućnostima“.

Odmah je požurio da ukaže: „Svi odbrambeni napori EU usmereni su samo na stvaranje dodatnih mogućnosti NATO. Dakle, nismo mu konkurencija. Za EU će biti prioritet oblasti proizvodnje i isporuka naoružanja“.

Ovome je u nastavku dodao: „Meka sila često je nedovoljno sila. Zato ponekad treba posezati za jačim argumentima“.

 

Izvor Fakti, 18. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u