Izraelska avijacija gađala Hamas

Nakon raketnog napada Hamasa na Izrael, ratno vazduhoplovstvo ove zemlje gađalo ciljeve u Pojasu Gaze

Izraelski borbeni avioni gađali su rano jutros podzemnu infrastrukturu na jugu pojasa Gaze nakon što je jedna raketa ispaljena sa te palestinske teritorije eksplodirala na otvorenom području u Izraelu, saopštio je vojni portparol.

U vojnom saopštenju je navedeno da je „Hamas odgovoran za sve što se događa u pojasu Gaze iznad i ispod zemlje” uz najavu da će „vojska nastaviti da deluje kako bi osigurala bezbednost građana Izraela, koristeći sva sredstva na raspolaganju”.

Palestinski zvaničnici su rekli da je napad izveden u području gde se nalazi uništeni aerodrom u Dahaniji blizu izraelske granice i da je ispaljeno više od deset raketa, preneli su izraelski mediji.

Uz sporadično raketiranje južnog Izraela u poslednjih nekoliko meseci napetost je dodatno povećana kada su četri izraelska vojnika ranjena u subotu u eksploziji eksplozivne naprave kraj granične ograde na jugu pojasa Gaze.

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman rekao je u nedelju da je koalicija ekstremističkih organizacija Narodni komiteti otpora podmetnula eksploziv, upozorivši da su „računi nisu poravnati” dok se ne „eleminišu” napadači.

„Biće potrebno dva dana, nedelja ili dve nedelje. Eleminisaćemo svakoga ko stoji iza napada”, rekao je Liberman. U nedelju ujutru vojska je saopštila da je napadnuto 18 meta islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada pojasom Gaze u znak odmazde. Eksplozija, u kojoj su dva vojnika zadobila ozbiljne povrede, je najozbiljniji incident na granici od rata 2014. godine u pojasu Gaze.

Od tada je pogranično područje uglavnom bilo mirno ali je napetost povećana od kako je 6. decembra predsednik SAD Donald Tramp saopštio da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela.

 

Izvor Beta/Politika, 19. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u